Karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana i dalje je na snazi, ali takve odluke će se razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i mjerama, rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona Predrag Kon.

– Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najvjerovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 časa – naglasio je Kon.

On je za portal “nova.rs” naveo da ne očekuje masovne letove i dolaske u Srbiju, sve dok se mjere i protok ljudi ne usklade na međunarodnom nivou.

– Sve to će se menjati i zaviće od toga koliko je virus u cirkulaciji. Ne zavisi samo od toga kako je kod nas, nego kako je i u zemlji iz koje dolazite. Svakako da će za nekog ko dolazi iz SAD, gde je još uvek veliko prenošenje virusa, neophodnost kontrole biti veća. Zato je i bitno da se u budućnosti odrađujemo prema svakoj zemlji posebno – rekao je Kon.

On je dodao da još nema globalnog odgovora na pitanje putnika iz međunarodnog saobraćaja i ističe da je to važna tema za budućnost.

– Neke zemlje omogućavaju testiranje i na licu mesta sa relativo kratkim rokom za dobijanje rezultata testa i to je mogućnost –  dodao je Kon.

Prema njegovim riječima, nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, zamisao je da stariji od 65 godina sami procjenjuju rizik na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji koji će i dalje redovno biti dostupni.

On je naveo da će se penzionerima i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično.

– Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi – kaže Kon.

On navodi da će maske biti obavezne u gradskom prevozu, a preporučene za sve zatvorene prostore, poput marketa, a na snazi ostaje i socijalna distanca od dva metra.

Izvor: SRNA/RTRS