Odmah po pritvaranju Vladike Јoanikija na praznik Svetog Vasilija, Episkop istočnoamerički Irinej uputio je, u ime episkopa Srpske Pravoslavne Crkve u SAD, hitnu molbu potpredsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Majku Pensu, da se zauzme kod vlasti Crne Gore za njegovo hitno oslobađanje.

Sa velikim oduševljenjem javnost je propratila jučerašnje oslobađanje Vladike Јoanikija. Nažalost, radost je kratko trajala s obzirom da je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću obnovilo postupak protiv stradalnog Vladike, te mu opet prijeti pritvor koji bi mogao biti izrečen tokom naredne sedmice.

– Njegovo preosveštenstvo Episkop istočnoamerički Irinej, ponovo je poslao molbu u kancelariju Potpredsjednika Pensa, s obzirom da su vjerske slobode u svijetu jedan od prioriteta američke vlade, da učini sve što je u njegovoj moći da prestane progon na vjerskoj i političkoj osnovi u Crnoj Gori nad episkopima, sveštenstvom i narodom Srpske Pravoslavne Crkve – saopšteno je iz kancelarije Episkopa istočnoameričkog.

– Vladika Irinej nastavlja sa naporima da u diplomatskim i krugovima vlasti u Americi skrene pažnju na stradanje i progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, a posebno Episkopa Јoanikija i sedmorice uhapšenih sveštenika – navodi se u njihovom saopštenju.

Izvor: sabornik.net