U ponoć u Hrvatskoj na snagu stupa mjera po kojoj će svi koji u ovu zemlju ulaze iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova morati u 14-dnevnu samoizolaciju i to o svom trošku.

Od ove mjere biće izuzeti oni koji, na putu do Hrvatske, kroz navedene zemlje prođu u tranzitu. Iz Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske kažu da je ova odluka donesena na osnovu prepruka epidemiologa.

Iako rast broja zaraženih bilježe i u Hrvatskoj, u posljednja dva dana više od 50, iz nacionalnog štaba tvrde da je većina novih slučajeva zaraze u zemlju unesena iz inostranstva, a najviše iz četiri zemlje za koje je uveden novi režim. Odluka se odnosi i na turiste, kojima više od koristi neće biti ni potvrda o rezervaciji smještaja, ali i na državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Nije precizirano do kada će ova mjera biti na snazi.

– Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve što se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe – rekao je Davor Božinović, šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske.

Odluka će biti promijenjena jedino ako u navedenim zemljama, u narednom periodu, bude zabilježen pad broja novozaraženih.

– Taj trend pada mora biti značajan i to određuju epidemiolozi – navela je Marija Bubaš, zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A trendovi, za sada, pokazuju rast broja novozaraženih.

Tako su u BiH danas zabilježena 88 nova slučaja, u Srbiji čak 143. Međutim, slične statistike stižu i iz velikog broja evropskih zemalja, pa se iz Hrvatske nisu odlučili da slične mjere primjene i za njih. Štaviše, građani iz 10 zemalja Evropske unije u Hrvatsku mogu ući bez ikakvih ograničenja.

Ova odluka iznenađuje i zbog najava da bi od 1. jula, za građane čak 50 zemalja, granice Evropske unije trebalo da budu potpuno otvorene, a među njima su, navodno, i zemlje Zapadnog Balkana. Zbog svega, postavlja se pitanje da li ova odluka ima političku, a ne epidemiološku pozadinu.

– Apsolutno da je virus korona, ne samo u regionu, nego i inače u svijetu, korišten za donošenje različitih političkih odluka. Nije nemoguće da se i to dešava. Vrijeme će pokazati, svakako – pojasnio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Zatvranje granica, iz epidemiološkog ugla, jeste jedna od mjera u suzbijanju virusa, kaže Šeranić, ali pitanje je koliko je to efikasno u ovom slučaju, jer svi podaci govore da virus kruži i unutar zajednice u Hrvatskoj.

Zbog svega bi Bosna i Hercegovina mogla da odgovori istom mjerom prema Hrvatskoj, saznaje portal Kliks. To bi, kažu, trebalo da bude na dnevnom redu sljedeće sjednice Savjeta ministara, koja je zakazana za 30. jun.

Izvor: RTRS