Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju epidemija virusa korona, nije ništa bolja, ni gora, od zemlja regiona, ali loš glas koji nas prati od ranije ponovo nas je koštao.

Bez obzira na to što su BiH mnogi zvaničnici EU na početku hvalili i govorili kako su naši nadležni mnogo bolje odreagovali od Italije, Engleske ili Španije, ipak, građani tih zemlja sada mogu da ih posjete, ali državljani BiH ne.

Ipak smo mi samo Bosna, zemlja na posljednjoj rupi svih evropskih svirala i kako je neko napisao “da je ova 2020. godina neka država, bila bi upravo BiH”.

Epidemiološka situacija u BiH je sve lošija, ali nismo jedini. Stručnjaci su se usaglasili da svijet ipak ne smije stati, putovati se mora, ali se moraju poštovati i preporučene mjere. Ne smije svijet stati za ostale, ali za BiH izgleda smije, ionako smo mi vazda mimo svijeta.

Ispadosmo mi neki divljaci koji ni mjere ne bi znali da poštuju, pa su nam tako bila zatvorena i vrata komšijske Hrvatske i Crne Gore. Ipak su nam ove zemlje otvorile vrata. Možda su razlog prazne plaže, možda izbori, to da smo naglo ozdravili sigurno nije.

Državljani BiH ne mogu u zemlje Evropske unije, u gradove u kojima godima rade, jer, kako kažu, dolazimo iz rizičnog područja. Nije da područje nije rizično, ali kako nam objasniti da državljani Srbije mogu?

Zemlja sa po 200 zaraženih dnevno, zemlja u kojoj su održani i izbori, ali i derbi sa 25.000 ljudi? Na taj isti derbi su dolazili i ljudi iz BiH, a dolaze i inače, jer između BiH i Srbije nema nikakvih barijera.

Dakle, građani BiH ne mogu u EU, ali mogu u Hrvatsku koja je dio EU, kao i u Srbiju koja nije dio EU, ali se iz nje može u EU, dok s druge strane u BiH ne može skoro niko.

Ne trebamo biti puno pametni da vidimo da struka ovdje i nema neki uticaj i da iz ove zbrke oko putovanja stoji nešto sasvim drugo. Možda to što živimo u BiH, zemlji koja na kraju ne valja, čak ni kada na početku uradi nešto dobro.

Izvor: Srpskainfo