??????????????????????????????????????????????????????????

Pendrekijer praktično priznaje da su litije bile i opravdane i nenasilne, sve suprotno od onoga što je on i njegova kamarila govorila poslednjih osam mjeseci

Izjava prvog policajca Crne Gore povodom propalih pregovra sa Crkvom je bestidna na više nivoa. Kroz cijelu izjavu samo potvrđuje da su zahtjevi Crkve i naroda u vezi sa bezakonom bili ispravni, a onda pokušava da sve svali na Crkvu, reagovao je danas na izjavu Duška Markovića, analitičar, Nebojša Babović. 

Pendrekijer praktično priznaje da su litije bile i opravdane i nenasilne, sve suprotno od onoga što je on i njegova kamarila govorila poslednjih osam mjeseci. Ne znam kako se sad osjeća splačina koja je gorljivo podržavala zakon i u prvom i u drugom nacrtu, i nakon što je usvojen i nakon što su krenule litije, ocijenio je on.

„Kako se osjeća ljudski otpad koji je grafitima uništio sliku Manastira Đurđevi stupovi? Ili beranska NVO koja u projektu „Suveniri Berana“ nije taj Manastir stavila kao prepoznatljiv motiv svog grada. Sve što su malobrojni, ali mržnjom otrovani i dobro pozicionirani kerberi pričali protiv bezakona, palo je u vodu nakon ovog obraćanja.

Sva hapšenja, pritisci, otkazi, prijetnje koje je upućivao i sprovodio DPS prema neposlušnima, samo da bi Marković uoči izbora rekao da bezakon ne valja. Duškove krokodilske suze jesu bar moralna satisfakcija za svakoga koji je stao uz Crkvu bilo kroz litije, bilo dobijajući batine ili otkaz“, naglasio je Babović te podsjetio:

Isto je uradio DPS i 2014. u Beranama, kada je nakon četvorogodišnjeg maltretiranja građana, par dana uoči izbora, Svetozar vračarski Marović saopštio da Vasove vode neće biti deponija.

Isto je DPS uradio i kada je prećutao da će ukinuti Zakon o naknadi za majke i još mnogo puta u svojoj istoriji. Zato ih uostalom treba deregistrovati.

A šta je izjavio tužni predsjednik svih policajaca?
Govorio je o „raspolućenom pravoslavnom biću u CG“ i to samo par dana nakon pokliča „antifašizam ili svetosavlje“.
– Promjena članova 63 i 64. tj izmještanje dokazivanja vlasništva na državu, umjesto na Crkvu i davanje Crkvi garancije da će samo SPC koristiti dosadašnje objekte.
Samo ovim novim rješenjem koje predložila, Vlada je potpisala skoro bezuslovnu kapitulaciju i priznala da sve ovo vrijeme dok su palili narod i zaoštravali situaciju – oni nisu bili u pravu.

I ne samo oni kao Vlada, nego svi oni poslanici koji su digli ruku za bezakon uz sve one uvrede koje su sipali sa govornice. Pa i oni koji su ćutali, poput poslanika iz Berana i sličnih ćutologa. Član 62, koji predviđa samu mogućnost nacionalizacije crkvene imovine nije pominjao.

– Marković je dalje rekao da je registracija Crkva bila jedini zahtjev Vlade. I to je trojanski konj koga su htjeli podmetnuti. Registracija /upis u evidenciju je postupak predviđen ovim Bezakonom. Da je Crkva pristala „samo na taj zahtjev“, priznala bi i njegovu validnost, a samim tim i primjenu.

Pitanje registracije, po riječima Babovića, i nije pitanje sadržine zakona, nego pitanje njegove primjene. A po samom bezakonu, registracija je dobrovoljna. Tako da ovaj zahtjev nije ni imao veze sa temom pregovora.

Bezočnost sa kojom je nastupio u srceparajućoj izjavi, pokazuje da DPSu nije svejedno i da ih je ovo sve dobro zatreslo. To ne znači da su slabi, nego još opasniji i spremni na sve da bi zadržali novce.
Što se Crkve tiče i tu smo odahnuli. Nije se pristalo na „kompromis“ koji bi otvorio vrata novom nasilju nad njom i nad nama.
Ovo pasti mora.

Podsjetimo, danas su propali pregovori koje je inicirala Vlada sa MCP i eparhijama SPC u Crnoj Gori. Pregovori su počeli juče u 16 sati i bili nastavljeni danas.

Nakon, pregovora, oglasio se premijer Marković i kazao da su tražili „samo“ da se SPC registrujue, i na taj način, prekine osmovjekovni kontinuiet.

oglasio se i Eparhijski savjet SPC u Crnoj Gori, koji je između ostalog kazao, da je dijalog na koji su pozvali, služio Vladi samo za nove ucjene.

Izvor: IN4S