Podgorički paroh Nikola Pejović ocijenio je da direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović saopštava neistine i širi paniku među građanima, kako bezbjednosnu, tako i zdravstvenu, te najavio da će širom Crne Gore biti održane litije zakazane za nedjelju, 14. juni.

– Ako je neko imao dilemu o snazi dostojanstvenih, mirnih, molitvenih litija u Crnoj Gori onda je to danas postalo jasno. Izjava gospodina Veljovića sa koordinisanom akcijom specijalnih antiterorističkih jedinica na primorju, koje su krenule da skrnave svetinje su novi, možda i posljednji pokušaj da se one spriječe – rekao je protojerej Nikola Pejović.

Komentarišući za Vijesti današnju Veljovićevu izjavu “da se u samo jednom klasteru sa litije virusom korona inficiralo oko 70 osoba”, otac Nikola je upitao kome je u interesu da direktor policije ne govori istinu.

– Litije su obustavljene prije pojave virusa korona u Crnoj Gori, pa se pitamo kojim istražnim postupkom je Veljović utvrdio takozvani klaster na litiji? Cijelo vrijeme smo bili ubijeđeni da o klasterima i oboljelima mi, građani Crne Gore, saznajemo od nadležnih zdravstvenih ustanova, a ne od direktora policije – rekao je sveštenik Pejović.

Paroh podgorički kaže da Veljović “neosnovano i sa pozicije za koju nije nadležan širi paniku, i bezbjednosnu i zdravstvenu, saopštavajući notornu neistinu”.

– Podaci koje je iznio nemaju utemeljenje u zvaničnim podacima koje su građani dobili od Nacionalnog koordinacionog tijela. A na osnovu njih, od Svetovasilijevske litije u Nikšiću do danas nemamo novih slučajeva zaraženih virusom korona – rekao je sveštenik Pejović.

On je upitao zašto se Veljović ovakvim ili sličnim saopštenjem nije oglasio uoči proslave državnog praznika ili nedavnog građanskog protesta u centru Podgorice “kada su, očigledno, prekršene mjere na javnim okupljanjima građana, koje su bile strože nego što je danas slučaj?”.

– Ovo ne govorim iz pozicije da nam smetaju proslave i protesti, već zbog očigledne zloupotrebe zdravstvenih mjera i nedostatka jasnih principa – kaže protojerej Nikola Pejović.

On je istakao da su najavljene litije prepoznate kao spomenik dostojanstvenog držanja njihovih učesnika, kao manifestacija mira, ljubavi i odgovornog ponašanja.

– I pored opstrukcija, litije će se održavati uz poštovanje svih predviđenih mjera, ne kršeći ih ništa više u odnosu na pomenute događaje – zaključio je otac Nikola Pejović.

Veljović je danas izjavio da policija neće dozvoliti javna okupljanja kojima se krše mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, da će procesuirati svako odgovorno lice u slučajevima nepoštovanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore, te da se “u samo jednom klasteru sa litije virusom korona inficiralo oko 70 osoba”.

Izvor: SRNA/RTRS