U susret lokalnim izborima, CIK BiH nastavlja da urušava vlastiti kredibilitet i legalitet izbornog procesa. Nakon nedozvoljenih “pukotina” na biračkim spiskovima, drastičnog kašnjenja u rokovima izbornih aktivnosti, malverzacija nije manjkalo ni u štampanju i distribuciji glasačkog materijala. Јe li na pomolu skandal, bez presedana?!

Nezakonito “redizajnirana”, Centralna izborna komisija nastavlja da niže nezakonitosti. Ovaj put u štampariji “Union-invest-plastika” vlasništvo tajkuna SDA Muje Selimovića, ugovorenoj za štampanje izbornog materijala. U objektu, u kojem je na sat ili dva, znao da “zakaže” video-nadzor, nakon pakovanja glasačkog materijala, slučajno je “otkriveno”, prema našim saznanjima, hiljade listića viška!

Samo za Skupštinu grada Prijedora, više od 10.000 odštampanih listića! Obaveza je da se glasački materijal štampa u broju koji je identičan registrovanim biračima za svaku lokalnu zajednicu, a za lokalne izbore i u paru za skupštinu i za gradonačelnika odnosno načelnika. No, viška gradonačelničkih listića – nema! Da “tragove” ovog zločina prikrije, Komisija je prvobitno planirala – činjenjem drugog zločina. Hitnim uništavanjem viška listića. Ipak su odlučili da za tu nezakonitost nezakonito formiraju komisiju, sa zadatkom da daleko od očiju javnosti odradi “prljavi” posao – uklanjanja prijedorskog i ostalog “viška”. A podsjećanja radi, komisijsko uništavanje i najmanjeg komadića papira za štampanje vrši se tek po okončanju kompletnog izbornog procesa, uz detaljno dokumentovanje postupka!

Šta je od planiranog i realizovano, trebalo bi da utvrde istražni organi. CIK za sada ćuti – ni potvrde niti demantija! Sva naša pitanja ostala su bez odgovora. A javnosti dostupne sjednice – kao protočni bojleri. Puko izglasavanje već dogovorenog iza zatvorenih vrata – na žučnim kolegijumima.

– Što se tiče članova CIK-a, tu ne treba ništa isključiti, dakle ni malverzaciju. Sama činjenica i način na koji su  izabrani je malverzacija. Pozivam ljude da izađu na izbore – kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Neki, međutim neće moći! Јer Komisija je odlučila da im to pravo, opet nezakonito, uskrati. Poput Srba u Austrijskoj pokrajini Tirol. U zakonskom roku prijavili se za glasanje poštom, no imena im nije bilo na spisku registrovanih, ni na spisku odbijenih glasača. Pisali žalbe CIK-u, pa opet, samo malobrojni dobili su odgovor! Poražavajući!

– Na kraju će to najvjerovatnije završiti na sudu poslije izbora, što naravno nema veze s vezom – kaže Gostimir Marić, predsjednik Zajednice Srba u Tirolu.

Kazuje Marić i da su u pojedinim domaćinstvima neki članovi dobili glasački materijal, drugi nisu, a istovremeno su prijavljeni i na istoj adresi. Da je pojedinim Srbima u Tirolu, glasački materijal distribuisan na pogrešne adrese, pa je, kako su obaviješteni, vraćen u Sarajevo. Za nove putešestvije istog materijala, premalo je vremena.

– Ovog puta se to sve nešto iskomplikovalo pa smo izgubili na nivou Tirola oko 70 do 100 glasova, a na nivou Austrije,  mislim da se radi i oko hiljadu glasova. O Evropi i da ne pričam – dodao je Marić.

Ali Komisija tjera po svome. Krši rokove i zakone.

– Morate voditi računa da nije pravilo i praksa da se podzakonski akti mijenjaju u izbornom periodu i to je vrlo osjetljivo pitanje – poručio je Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH.

No, Bakalar je čak i sam sebe demantovao. Samo jedan podzakonski akt – Pravilnik o sprovođenju izbora u BiH, već dva puta je promijenjen. Svjesni kašnjenja u startu, koje javno ipak ne priznaju, prvobitno su produžili rok za prijem glasova putem pošte sa dva na pet dana, nakon izbornog dana. A potom i sa pet na 10 dana. Ali teško da će i do 25. novembra pristići svi glasovi izvan BiH.

Јer prema informacijama “srpskih spavača” u Bh. poštama, kako Suad Arnautović etiketira sve koji ukažu na nezakonitosti, i juče su glasački paketi otpremani – njih najmanje 250. A birački spisak, navodno zaključen 7. oktobra i tada sa kašnjenjem. I zakonski rok za distribuciju glasačkog materijala izvan BiH davno prošao. Јoš 30. septembra.

– Njihova je obaveza da stvore pretpostavke za normalan uredan izborni proces. A u okviru tog izbornog procesa koji će biti uredan podrazumijeva se da svi oni koji imaju pravo da glasaju, glasaju, a svi oni koji nemaju pravo da glasaju, da im se uskrati to pravo. Ali s CIK-om je sve od početka bilo problematično – istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Svi problemi i kašnjenja u izbornim aktivnostima Komisije, na naplatu građanima, mogli bi da stignu 15. novembra. A nezakonitosti, kojih je sve više – istražnim organima i prije. Da utvrde da li je na sceni institucionalna sabotaža izbora?

utor: RTRS