U Gradskoj upravi funkcionišu dvije sindikalne organizacije, a nijedna ne zastupa interese radnika.
Gradonačelnik, Stručna služba gradonačelnika i Odjeljenje za finansije već godinama svoje radnike zakidaju za polovinu iznosa regresa za korištenje godišnjeg odmora, odnosno isplaćuju samo polovinu, a ove 2020. god uopšte nije isplaćen, što je direktno kršenje kolektivnog ugovora.
Također su prije desetak godina za vrijeme gradonačelnika Pavića uvedene tzv. mjere štednje i plate radnicima su smanjene za 10%, što nikad nije vraćeno radnicima, a mnoge opštine i gradovi u okruženju su svojim radnicima vratili oduzetih 10% i u međuvremenu dodatno podigli plate svojim radnicima, tako da je Grad Prijedor ostao u rangu sa nerazvijenim opštinama kada su plate radnika u pitanju.
Nezadovoljni radnici kažu da je politika ušla u sve pore govori i to da smo ušli u posljednju sedmicu pred lokalne izbore, a da regres radnicima još nije isplaćen. Plan im je vjerovatno da ga isplate neposredno pred izbore i na taj način podsjete svoje radnike za koga trebaju glasati , oni i njihove porodice.
Ogorčeni radnici ne žele više da ćute jer su godinama zakidani prilikom obračuna plata, pod izgovorom da se svi moraju ukopiti u neki fond sati i da preko toga niko ne moze imati, što je apsurd, ako su radnici radili više sati. Rad noću se odavno ne plaća, već se dobijaju slobodni dani, rad na državne praznike se ne uvecava za 50 %, radnicima koji rade na mjestima sa povećanim rizikom se ne obračunava dodatnih 15 %, što je takođe kršenje kolektivnog ugovora sa Gradskom upravom.

Dok se tako ponašaju prema radnicima, sve ukidaju i smanjuju, pojedinima iz “privilegovanih” odjeljenja i Stručne sluzbe gradonacelnika se povećava plata za 20-30% konstantno, u vidu “stimulacije” radi tzv povecanog obima poslova….

prijedor24h