Na evidenciji prijedorskog biroa Zavoda za zapošljvanje je 54 djece poginulih boraca, izjavila je danas predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica.
“Sa jedne strane, među njima je desetak lica koja aktivno traže posao i redovno se prijavljuju, a sa druge strane najveći dio njih je nekvalifikovana radna snaga. U svakom slučaju, mi nastavljamo lobirati za njihovo zapošljavanje i u idućoj godini”, rekla Karlica na današnjoj sjednici Predsjedništva ove organizacije.

Karlica je navela da su predsjednik prijedorskog SNSD-a Saša Bursać i budući gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović inicirali sastanak sa ovom i sa Boračkom organizacijom grada Prijedora kako bi se upoznali o njihovom radu i prioritetima u daljim aktivnostima.

“Zatražili su i od nas evidenciju nezaposlene djece naših kategorija i iskazali namjeru da učine, šta bude u njihovoj moći, da se nađu radna mjesta. Stoga, mi pozivamo da se na biro prijave i oni koji možda nisu evidentirani, a nezaposleni su i žele posao, kao i da prilože potvrdu o svom statusu koju izdaje Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora”, poručila je Karlica.

Ona je navela da je ove godine troje djece poginulih boraca pripravnički staž sa visokom stručnom spremom /VSS/ radilo u Domu zdravlja i Centru za socijalni rad, da je u Gradskoj upravi stažiralo dvoje djece sa srednjom stručnom spremom, što je novina od ove godine, te da je trenutno troje djece sa VSS za koju su u toku dogovori da im se omogući stažiranje.

“Na banjskoj rehabilitaciji u Mlječanici bilo je deset naših članova, bili smo prisutni na 24 javna događaja, učestvovali smo na 48 raznih sastanaka, imali smo predstavnike na 32 parastosa poginulim borcima, odazvali se na pozive na sahrane 29 članova umrlih ove godine, obnovili smo četiri spomenika naših članova na groblju Pašinac i tu aktivnost nastavićem na proljeće”, navela je Karlica.

Ona je ocijenila da je organizacija, i uprkos pandemiji, radila svakodnevno i da su se u kancelariju obraćali članovi za pomoć u pisanju molbi, žalbi, zahtjeva i preporuka.

Predsjedništvo je jednoglasno usvojilo izvještaj o radu organizacije u ovoj godini, kao i izvještaje komisija koje su raspoređivale sredstva iz fondova solidarnosti.

Prva komisija odobrila je pomoć za 89 korisnika gdje je 13.600 KM namijenjeno za liječenje, a 2.600 KM za pomoć socijalno ugroženim članovima organizacije.

Druga komisija odobrila je 156 zahtjeva ukupne vrijednosti 20.100 KM, gdje je za 150 korisnika odobreno 18.450 KM za nabavku lijekova, za dva člana 600 KM pomoći za sahranu i za četvoro djece 1.050 KM za pomoć u školovanju.

Do kraja godine biće održana još po jedna sjednica ovih komisija na kojima će biti odlučeno o mogućoj dodjeli preostalih 507,91 KM za prvu komisiju i 310 KM za drugu.

Student LJubomir Unčanin, dijete poginulog borca, zahvalio je Gradskoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor za jednokratne pomoći prilikom školovanja, ali i za motivaciju da nastavi školovanje poslije višegodišnje pauze u kojoj je zasnovao porodicu.

“Došao sam do kraja, ostao mi je samo diplomski i na tome sam ostao godinama. Mislio sam, šta će mi diploma kad nema posla. Zahvaljujući ovoj organizaciji, biće mi omogućeno stažiranje i, evo, u petak branim diplomski na Fakultetu za sport i fizičku kulturu”, rekao je Unčanin.

Potpredsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Slaviša Knjeginjić rekao je da je, povodom predstojećih praznika, štampan kalendar za 2021. godinu “Republika Srspka – stvorena u ratu, čuvana u miru”, gdje su mjesto našli general Pero Čolić, majori Milan Tepić, Zoran Karlica i Milenko Slijepčević, komandant Veljko Milanković i poručnik Milodrag Stanojević.

“Danas su nam patriotizam i jedinstvo potrebniji nego ikad, kao i insistiranje na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Knjeginjić.

Izvor: Agencije