Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao skandaloznu i sramnu izjavu bošnjačkog režisera Јasmile Žbanić koja je svirepo pobijene Srbe u Bratuncu uporedila sa nacistima stradalim u Drugom svjetskom ratu, navodeći da ona odbija da prizna da postoji više od 3.000 srpskih žrtava koje su u srednjem Podrinju ubili vojnici ratnog zločinca Nasera Orića prije događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Linta je istakao da su za Žbanićevu svi Srbi koji ne rade protiv svog naroda i koji vole Republiku Srpsku “ekstremisti i zlo” i da za nju postoje samo “muslimanske žrtve i srpski zločinci”.

On smatra da je tragična činjenica da Žbanićeva kroz svoje filmove širi nerazumijevanje i raspiruje još veću mržnju između Srba i Bošnjaka, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

– Јasno je da se ona ne bavi umjetnošću već klasičnom propagandom protiv srpskog naroda i Republike Srpske – navodi Linta.

On ističe da je Žbanićeva jedan od brojnih pripadnika “bošnjačke elite koja nije spremna da se suoči sa antisrpskom i zločinačkom politikom Alije Izetbegovića i jasno kaže da se u Srebrenici u julu 1995. godine nije desio genocid, već jedan od brojnih zločina na prostoru bivše Јugoslavije”.

– Bošnjačka elita dobro zna da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da se u Srebrenici desio genocid politički motivisana i u najvećoj mjeri zasnovana na lažnim presudama Haškog tribunala – naveo je Linta.

On kaže da bi Žbanićeva trebala da pomogne svom bošnjačkom narodu “da se oslobodi ubica i narativa koji veličaju ubice, a ne da širi mržnju prema Srbima i Republiku Srpsku smatra genocidnom i nacističkom tvorevinom”.

– Sve dok bošnjačka elita ne bude spremna da prihvati činjenicu da je bilo zločina na svim stranama, da sve zločince treba krivično goniti i da sve žrtve bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost treba jednako poštovati, nije moguće međusobno razumijevanje i pomirenje između srpskog i bošnjačkog naroda – poručio je Linta.

Autor: SRNA/RTRS