Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je netačnom izjavu Bakira Izetbegovića da se popravljaju odnosi Srbije i BiH i odnosi Srba i Bošnjaka.

Linta je u pisanoj izjavi naveo da je glavni razlog tome “nespremnost Bakira Izetbegovića da se odrekne ratne politike čiji su ciljevi ukidanje Republike Srpske, stvaranje unitarne BiH i insistiranje da Srbija i Srbi priznaju genocid u Srebrenici”.

Izetbegović je juče ocijenio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih godina promijenio retoriku, da šalje pozitivne signale i poziva na dijalog, kao i da se odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba, uz povremene probleme, popravljaju.

Linta je naveo da Izetbegović negativno reaguje i na inicijativu Srbije i Republike Srpske da donesu zajedničku deklaraciju o zajedničkom nacionalnom djelovanju, čiji je ci opstanak srpskog naroda kroz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

Prema njegovim riječima, ta inicijativa nije uperena protiv nijednog naroda u regionu i šire.

Izetbegović je ocijenio da su loša “istorijska iskustva s memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu” i da je najbolji način da se Srbi zaštite da njihovi lideri prestanu sa pravljenjem planova koji ugrožavaju ili potcjenjuju druge.

Izvor: Agencije