Udarna grupa za rušenje srpskih interesa i pozicija u Sarajevu, koju čine poslanici SDS i PDP u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ojačana Nenadom Nešićem, glasanjem za inicijativu kojom se od SAD traže podaci samo o predsjedavajućem Doma naroda Nikoli Špiriću, u suštini je dala podršku za nastavak političke hajke i targetiranja zvaničnika Srpske koji djeluju u Sarajevu, izjavila je Srni šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać.

Ona je dodala da SNSD nema ništa protiv i da podržava nadležne pravosudne institucije u BiH da obrade sve slučajeve za koje postoje bilo kakve indicije o učinjenom krivičnom djelu, ali je protiv očigledne namjere da se parlamenti pretvaraju u sudnice, i to tendenciozno i selektivno.

Bursaćeva je istakla da su se ovi poslanici iz Republike Srpske oglušili o činjenicu da se na takozvanoj “crnoj listi” SAD, koja se formira na bazi procijenjenih bezbjednosnih i spoljnopolitičkih ciljeva te zemlje, nalazi više od 100 fizičkih lica i nekoliko pravnih lica, od kojih se neki dovode u vezu za terorizmom i organizovanim kriminalom, pa čak i jedna politička partija iz BiH.

– Njima je bilo bitno da podrže inicijative iz političkog Sarajeva i da se, zajedno sa poslanicima iz stranaka iz Sarajeva razračunavaju sa političkim protivnicima iz Republike Srpske – smatra Bursaćeva.

Ona kaže da je ovakvo podaničko ponašanje predstavnika SDS-a i PDP-a postalo, nažalost, ustaljena praksa u zajedničkim institucijama koja se mogla vidjeti u prethodnih pet godina njihove vlasti u Sarajevu.

– Takvu političku praksu dodvoravanja bošnjačkim političkim partijama i direktne i otvorene saradnje s njima u rušenju Republike Srpske, građani Srpske žestoko su kaznili na prethodnim opštim i lokalnim izborima, što će, uvjerena sam, činiti i ubuduće – rekla je Bursaćeva.

Inicijativu za provjeru Špirića podnijeli su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Oni traže da se Ministarstvu pravde i Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara naloži da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative započnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih tijela SAD da je Nikola Špirić “bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svoga mandata kao člana Predstavničkog doma parlamenta BiH”.

Autor: SRNA/RTRS