Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske u kojima se, između ostalog, navodi da je vrijeme da se zatvori kancelarija visokog predstavnika, ali i otvara mogućnost tužbe protiv visokih predstavnika, i dalje su glavna politička tema. Predsjednica Republike Željka Cvijanović ocijenila je da je posebna sjednica parlamenta Srpske o radu visokog predstavnika bila uspješna kako po pitanju rasprave tako i zaključaka koji su doneseni. Opozicija, kaže ona, svaki put kada se raspravlja o nekoj važnoj temi za Srpsku, napusti Narodnu skupštinu i time pokazuje svoj politički kukavičluk.

Republika Srpska treba da se pravno brani od nepravnih aranžmana, mjera i akcija koje su dolazile od visokih predstavnika, ističe predsjednica Željka Cvijanović. Institucijama Srpske i nije, kaže, baš ostavljeno previše prostora, osim naravno da zauzimaju političke stavove, ali isto tako, dodaje, da pokušamo naći i pravnu zaštitu za određene devijacije koje su se ovdje dešavale.

– Činjenica da imate jednog neizabranog pojedinca, koji je sebi dao za pravo da donosi zakone i nameće ustavne amandmane, kažnjava građane, ostavlja ih bez zaštite pred sudom. To nigdje u međunarodnom pravu nije navedeno kao njegova mogućnost ili obaveza – kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Taj međunarodni faktor oštro je reagovao na diskusije koje su se čule u skupštini i usvojene zaključke. Oglasio se i jedan o bivših visokih predstavnika Vofgang Petrič koji smatra da su zaključci pravni nonsens.

– Moram reći da očigledno da ovi pravni eksperti žele samouništiti Republiku Srpsku. Јer, Republika Srpska jedino postoji i ima međunarodni status zbog Dejtonskog sporazuma. I, dio Dejtonskog sporazuma je visoki predstavnik i njegova ovlašćenja – kaže Petrič.

Pravni stručnjaci podsjećaju da se u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma navodi da strane traže da se odredi visoki predstavnik koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

– Pravno gledano – kada bilo koja od tih strana prestane da zahtijeva imenovanje visokog predstavnika, što može učiniti u bilo kom trenutku, otpada pravni osnov za postojanje visokog predstavnika. To jest, otpada pravni osnov za imenovanje novog visokog predstavnika tako i za produženje mandata postojećem visokom predstavniku – ističe profesor Ustavnog prava Milan Blagojević.

Petričeva izjava za predsjednika Boračke organizacije Srpske Milomira Savčića je nastavak poruka koje se čuju od 90-ih. Problem je, kaže Savčić, što se jedna politička ideja nastoji predstaviti kao opasnost i nastavak nekog zločinačkog plana.

– Dio domaće javnosti i predstavnika vlasti BiH, koji dolaze iz dijela Federacije BiH je zaista uvjeren da može ostvariti neke svoje ciljeve samo i isključivo uz pomoć međunarodne zajednice. To je zabluda. Oni će kad-tad otići,  odnosno moraju da odu – dodaje Savčić.

Da je vrijeme da visoki predstavnik ode iz BiH poručuju i Srbi iz Federacije. Visoki predstavnici, upozoravaju oni, zloupotrebili su anekse i, u sprezi sa vlastima u Federaciji, spriječili povratak Srba.

Mile Marčeta, predsjednik Inicijativnog odbora Krovne asocijacije Srba u FBiH, ističe da je visoki predstavnik nanio veliko zlo Srbima. On ističe i da je Aneks 10 najviše zloupotrebljen od strane visokih predstavnika, zbog čega daje punu podršku zaključcima Narodne skupštine i rukovodstvu Srpske.

Autor: RTRS