Odlična saradnja dvije Republike – Srpske i Srbije – još jače i snažnije biće nastavljena – istaknuto je nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, predsjednika Srpske Željke Cvijanović i srpskog šefa diplomatije Nikole Selakovića.

Dvoje sagovornika naglasilo je stratešku sinergiju u oblasti infrastrukture, energetike, zdravstva i školstva, ali i zaštite i očuvanja identiteta srpske dijaspore. Dobre odnose Srbija želi i sa ostatkom BiH, istakao je ministar Selaković koji je na početku dvodnevne posjete razgovarao i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

Gotovo da nema lokalne zajednice u Srpskoj, u kojoj Srbija svojim donacijama, u prethodnim godinama nije ostavila pečat. Pomoći nije manjkalo ni u aktuelnom kriznom periodu izazvanom pandemijom virusa korona i na svemu je Republika Srpska izuzetno zahvalna.

Zajednički infrastrakturni projekti i razvoj ekonomije biće nastavljeni još snažnije – uzlaznom putanjom. Od strateškog interesa svakako je nastavak izgradnje auto-puta od Doboja, preko Vukosavlja i Bijeljine do Rače. Potom aerodrom Trebinje, kao hidroenergetski objekti.

– U izgradnju Aerodroma Trebinje Srbija namjerava da uloži gotovo 100 miliona evra. To je projekat koji će značiti mnogo za sav naš narod koji živi u tom dijelu Republike Srpske, ali i svakako komunikacijski u regionalnom kontekstu. Započete su i određene aktivnosti u vezi sa izgradnjom energetskih objekata u gornjem toku Drine koji su značajni u svakom smislu za građane Srbije i Srpske – istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović i Nikola Selaković (Foto. RTRS)

Željka Cvijanović i Nikola Selaković (Foto. RTRS)

Za ovu godinu planirano je okončanje aktivnosti sa graničnim prelazom na mostu “Bratoljub” kod Bratunca. A ministar Selaković već najavljuje sljedeću investiocinu fazu – zajedničku privrednu zonu.

– Nadam se da ćemo krenuti i u zajedničku narednu fazu, a to je realizacija zajedničkih privrednih zona. Јedna takva je planirana oko mosta “Bratoljub” i uvjeren sam da su to projekti iz kojih će mnogi građani Srbije i Srpske moći da doprinese ozbiljnijem ekonomskom i privrednom razvoju u onim krajevima koji su do sada bili potpuno zapostavljeni, zapušteni i nerazvijeni – istakao je Selaković.

Željka Cvijanović i Nikola Selaković (foto: RTRS)

Željka Cvijanović i Nikola Selaković (foto: RTRS)

Mnoštvo zajedničkih razvojnih projekata Srbije i Srpske, kao da je zasmetalo s druge strane entitetske linije, pa su i novinarska pitanja bila tako intonirana. A odgovori zasnovani na činjenicama i Dejtonskom sporazumu kao osnovu saradnje.

– Prilikom konstituisanja Dejtonskog sporazuma, što je potpuno jasno i mislim vrlo lako provjerljivo, imali ste tada prvo Muslimansko-hrvatsku Federaciju, sada Federaciju BiH, i imali ste Republiku Srpsku koju imate, hvala bogu i danas. Kada sam rekao srpski entitet, Srpska jeste većinski srpski entitet, pa zar je to sporno? – upitao je Selaković.

Željka Cvijanović i Nikola Selaković (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović i Nikola Selaković (Foto: RTRS)

Saradnja Srpske i Srbije zasnovana je na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama koji je propisan Dejtonskim sporazumom i to svjedoči posebnost Republike Srpske, dodao je ministar Selaković. Dobra saradnja i sa ostatkom BiH bazirana je na povjerenju i poštovanju, potcrtao je tokom susreta sa predsjedavajućim Savjet aministara Zoranom Tegeltijom.

Između dvije zemlje postoje određena otvorena pitanja koja zahtijevaju rješavanje u budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertskom nivou, poput razgraničenja i imovinsko pravnih pitanja. I u tom kontekstu naglašena je potreba nastavka održavanja zajedničkih sjednica Savjeta ministara i Vlade Republike Srbije.

Autor: RTRS