Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković preneo je ambasadoru BiH Aidi Smajić da je Srbija izričito protiv nametanja rješenja koja nisu plod konsenzusa i smatra da takvi potezi predstavljaju opasnost po stabilnost kako BiH tako i šireg regiona.

Selaković je u razgovoru sa Smajićevom ukazao da je Beograd suštinski zainteresovan za stabilnost BiH i da podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je rekao i da je Srbija opredijeljena za održavanje dobrih političkih odnosa, te da podržava teritorijalni integritet BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom čiji je garant.

Selaković je naveo i da Srbija želi aktivnu saradnju “i sa centralnim i sa entitetskim vlastima”, te da u budućnosti politička saradnja sa BiH može biti intenzivirana da dostigne optimalan nivo na svim poljima, saopšteno je iz Ministarstav spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu nastavku saradnje kroz održavanje zajedničkih sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara.

Selaković je rekao da Srbija pridaje posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa, budući da je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

On je ukazao na postojanje obostranog interesa za revitalizaciju puteva i pruga koje povezuju Srbiju i BiH, te izdvojio važnost izgradnje infrastrukture, dalji rad na energetskim projektima na Drini, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Srbija je, dodao je, veoma zainteresovana da dodatno intenzivira saradnju kroz trilateralni format sa Turskom, koji je već uhodan, a istovremeno je spremna i za saradnju u regionalnim i multilateralnim inicijativama.

Iz Ministarstva je navedeno da je iskazana zahvalnost Srbije BiH za principijelnu poziciju o pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Autor: SRNA/RTRS