Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije rekao je da je maksimalan broj osoba na javnim okupljanjima smanjen na 30, a privatna okupljanja na deset.

– I dalje ostaju mjere zabrane fitnes centrima, ali i kulturnim društvima. Dodatna zabrana je prodaja alkoholnih pića od 22 do šest časova.

Zabranjena su organizovanja bilo kakvih sportskih događaja osim kada su u pitanju profesionalni sportisti.

On je rekao da građani treba da se i dalje pridržavaju mjera u vezi sa virusom korona jer se Republika Srpska nalazi na korak takozvanog “zaključavanja”  pojedinih oblasti života i rada.

– Poseban akcenat je na kontroli pojedinca ili svake osobe koja je dužna poštovati mjere, poput nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru. Pripadnici MUP-a, komunalne policije i Inspektorata će na tom planu, uključujući poslovne subjekte, biti mnogo oštriji i rigorozniji jer je došlo do pada poštovanja postojećih mjera. Dakle, ovo je bukvalno posljednji trenutak da građani podignu odgovornost i svijest o mjerama – izjavio je Zeljković.

Zeljković je rekao da će biti pojačana kontrola mjera.

– Trgovački objekti dužni su da istaknu na ulazu maksimalan broj osoba, po jednoj osobi su četiri metra kvadratna – rekao je Zeljković.

Apeluje se na poslodavce da organizuju rad od kuće, kako bi se spriječilo širenje zaraze.

– Svi pokazatelji govore da ćemo imati u narednom periodu mnogo težu situaciju. MUP Srpske će kontrolisati poštovanje mjera, i subjekata i pojedinaca. Želimo da građani budu svjesni da se nalazimo pred prekretnicom. Sadašnje mjere imaju za cilj smanjenje zaraze kod radno aktivnog stanovništva, koji imaju veliki broj kontakata. Institut će i dalje insistirati na strožim mjerama – rekao je Zeljković.

Kada je riječ o vakcinaciji starijih od 65 godina, Zeljković je naveo da su pojedini domovi zdravlja to počeli, dok će drugi taj posao sprovoditi narednih dana.

– Moramo da što prije obuhvatimo ovu populaciju koja je najpodložnija stvaranju teške kliničke slike – rekao je Zeljković i upozorio da se povećava broj hospitalizovanih.

On je rekao da je Republička uprava civilnih poslova sprovesti dezinfekciju u lokalnim zajednicama, posebno onim u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

– To pogoršanje imamo u devet gradova i akcenat je na dezinfekciji objekata poput škola, đačkih i studentskih domova, vrtića, dječijih igrališta… – rekao je Zeljković.

On je rekao da treba smanjiti kontakte populacije koja je trenutno najveći prenosilac virusa, a to su radno stanovništvo i lica od 30 i 65 godina.

– Cilj je da ove osobe u narednom periodu imaju što manje socijalnih kontakata – rekao je Zeljković.

Poručio da će vlasti Srpske medijski i na sve načine raditi promociji vakcinacije kao efikasnog načina za suzbijanje širenja virusa jer se Republika nalazi u izuzetno teškoj epidemiološkoj situaciji prema svim parametrima.

Autor: RTRS