Peta nedelja Vaskršnjeg posta koja se u kalendaru zove Gluvna ili Gluva nedelja, naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vreme.

Peta nedelja u Vaskršnjem postu, posvećena je prepodobnoj Mariji Egipćanki, velikoj grešnici, ali i velikoj pokajnici. Od mladosti živeći razvratno, krenula je u Jerusalim, gde je doživela preokret, kada joj je nepoznata sila zatvorila ulaz u hram. Pomolivši se pred ikonom Majke Božje, odlučila je da promeni život. Prešla je Jordan i ceo vek provela u pustinji, gorko se kajući za grehe svoje mladosti. Tu ju je našao starac Zosima, koji ju je i pričestio i saslušao sve njene podvige.

Sledeće godine ona se upokojila. Njeni podvizi pominju se u prva četiri velikoposna dana u Velikom kanonu Andreja Kritskog, kao i na prvom bdeniju u minulu sredu, kad se čitalo po hramovima i celokupno njeno žitije, koje pruža divnu pouku.

U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Da ljudi ne bi bili lenji u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Na večernjem bogosluženju u sredu pete sedmice pevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak: “Gospode, pre nego što poginem, spasi me!” U četvrtak na jutrenju se čita ceo Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Egipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici, prenosi Stil.