ПРИЈЕДОР, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Козара има изузетно велики значај са историјског аспекта и са становишта заштите природе и зато се туризам мора развијати одговорно, изјавила је помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Свјетлана Радусин у Националном парку "Козара" који је данас бројним активностима обиљежио Дан планете Земље.

Kozara ima izuzetno veliki značaj sa istorijskog aspekta i sa stanovišta zaštite prirode i zato se turizam mora razvijati odgovorno, izjavila je pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin u Nacionalnom parku “Kozara” koji je danas brojnim aktivnostima obilježio Dan planete Zemlje.
“Ovdje je poseban izazov spojiti turistički dio sa očuvanjem prirodnih resursa i istorijskog nasljeđa, ali je to moguće uz pametno upravljanje Nacionalnim parkom `Kozara` kakvo smo i do sada imali i kakvo ćemo, nadam se, imati i ubuduće”, rekla je Radusinova u obraćanju zvanicama u planinarskom domu Kotlovača.

Ona je istakla da se na današnji dan, Dan planete zemlje, svako simbolično treba okrenuti iza sebe i pogledati šta je uradio da doprinese zaštiti sredine u kojoj živi.

“Ozelenjavanje i sadnja sadnica je jedna od aktivnosti kojom se može ukazati na značaj današnjeg dana”, dodala je Radusinova.

Predstavnik Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Dragan Talić rekao je da Kozari gravitira više od 400.000 stanovnika i da je s tog aspekta možda destinacija sa najvećim potencijalom, a najviše zapostavljena.

“Radimo na pripremi strategije za razvoj turizma i trudićemo se da Kozari damo poseban značaj koji joj i pripada. Ima ljudi iz Banjaluke koji idu na Zlatibor, a da nisu nikad vidjeli Kozaru. To je greška svih nas koju moramo popraviti”, poručio je Talić.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić rekao je da su svi koji su se danas okupili na Kozari na istom zadatku, odnosno u službi zaštite prirode i da shvataju značaj ovog nacionalnog parka.

“Krenuli smo od najmlađih i tako ćemo nastaviti jer smo sa starijim generacijama možda i zakasnili kada je u pitanju značaj zaštite”, rekao je Nikoletić i najavio kampanje u borbi protiv nesavjesnog odlaganju otpada, problema koji je u posljednje vrijeme na Kozari eskalirao.

On je naglasio da se turizam razvijati mora, jer bi bez toga i ogroman istorijski značaj bio zapostavljen, ali da se to mora raditi pažljivo i oprezno.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević zahvalio je UNDP-u što pomaže u promociji Kozare i ocijenio da značaj projekata koji se na Kozari realizuju možda još nije dovoljno prepoznat.

“Jedno odraslo drvo proizvede dovoljno kiseonika za 64 odrasla čovjeka. Republika Srpska je 53 odsto pokrivena šumama koje jesu resurs, ali se eksploatacijom ne smije ugroziti opstanak prirode. Čovječanstvo je u kritičnom trenutku, čime se moraju pozabaviti krupniji svjetski igrači”, poručio je Kovačević.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” Aleksandar Drljača rekao je da je njegov tim čvrsto vjerovao u uspjeh kad su se Gradskoj upravi obratili za 15.000 KM, koliko je koštala samo kotizacija za učešće u javnom pozivu za projekat “Via Dinarika”.

“Agencija `PREDA-PD` je glavni krivac što se projekat dešava i najmanje što mogu reći je da se rezultata niko ne bi postidio. Ovim jačamo potencijal Kozare da se posjete ne svedu na šetnje oko spomenika i skijanje 15-ak dana u godini. Ono što je do sada urađeno je dobar temelj za sve ostalo, za veće aktivnosti koje možemo sprovoditi ovdje”, dodao je Drljača.

Predsjednik Planinarskog društva “Klekovača” Dragan Romčević rekao je da je planinarski dom Kotlovača prvu veću sanaciju poslije rata imao upravo zahvaljujući podršci Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a da je sada vrhunski renoviran i opremljen zahvaljujući Agenciji “PREDA-PD” koja, prema njegovoj ocjeni, savršeno privodi kraju ovu fazu projekta “Via Dinarika”.

“U budućnosti će biti potrebno više zaštite prirode jer čovjek je, zbog razvoja, mnoge biljne i životinjske vrste doveo u različit stepen rizika i ugrožavajući prirodu ugrozio i sam sebe, umjesto da njihovom zaštitom produži vijek planeti”, dodao je Romčević.

Božena Bem Kaltak iz UNPD-a podsjetila je na to da se “Via Dinarika” sprovodi već šest-sedam godina u BiH, da je to projekat razvoja turizma na dinarskom luku koji se proteže kroz sedam zemalja i da je krajnji cilj ovo područje staviti na turističku mapu svijeta.

“Osim `Via Dinarike`, danas realizujemo i projekat `Gou grin` u okviru kojeg će u 40 lokalnih zajednica i BiH biti posađeno 40.000 sadnica kao odgovor na klimatske promjene”, dodala je Bem Kaltakova.

Osim zvanica, planinarski dom Kotlovača i info-centar u Nacionalnom parku “Kozara” posjetili su i učenici Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora, a prvih 10 sadnica posađeno je u blizni spomen-kompleksa na Mrakovici.

Izvor: Agencije