Povodom 16.maja Dana grada Prijedora danas su položeni vijenci na spomenik partizanskim borcima poginulim prilikom oslobađanja Prijedora na današnji dan 1942.godine.

Vijence su položile i sjenima poginulih boraca poklonile se delegacije Grada Prijedora, SUBNOR-a, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, pripadnici prijedorskog garnizona Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i Policijske uprave Prijedor te delegacije Kikinde, Velenja, Inđije i Kolašina.
Delegacija Grada Prijedora je povodom Dana grada vijenac položila i na spomenik “Za krst časni” poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.
Dan grada se obilježava u znak sjećanja na događaje prije 79 godina kada je prvi put oslobođen Prijedor u Drugom svjetskom ratu.Kako je ranije izjavio predsjednik SUBNOR-a Veljko Rodić negdje oko podneva kozarski borci su uz pomoć boraca sa Grmeča i sa Banije donijeli slobodu gradu Prijedoru. Došlo je do takvog uspjeha kozarskih partizana koji je za Narodnooslobodilački pokret značio mnogo.On je dodao da je u tim teškim borbama poginulo 39 partizana, boraca za slobodu ovoga grada.
” Ali oni su likvidirali čitavu neprijateljsku posadu koja se ovdje nalazila, a to je bilo oko 1200 domobrana i oko 200 ustaša i nešto milicije koja je služila okupatoru”, naglasio je Rodić.

On je dodao da je od tog trenutka Prijedor počeo da živi slobodno i od tada su se tu počeli stvarati novi uspjesi kozarskih partizana, a ilegalni komunistički pokret na čelu sa Mirom Cikotom organizovao je i dolazak prvih aviona i odavde se počelo stvarati Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo, a 21.maja je u Lamovitoj formirana Prva krajiška proleterska udarna brigada.
” Slobodna teritorija je tada započinjala na Savi pa preko Prijedora i sela potkozarskih i grmečkih stizala skoro do mora i Dinarskoh planina. To neprijatelji nikako nisu mogli da prihvate kao činjenicu, a to je 1942.godina kada je čitava Evropa stenjala pod fašističkom čizmom čime je uspjeh kozarskih i grmečkih partizana bio veoma veliki”, rekao je Rodić.

Izvor: prijedorgrad