Poruka organizatora istorijskog časa koji je povodom 29.godišnjice odbrane grada večeras održan u Prijedoru je da se u ovom gradu više nikada ne desi sukob.

Istoričar iz Memorijalnog muzeja na Mrakovici Boris Radaković izjavio je novinarima da je poruka i da je kroz istoriju srpski narod uvijek stradao kada nije imao svoju državu.
” Ovaj događaj u Prijedoru je vezan i za stvaranje Republike Srpske odnosno njeni temelji između ostalog udareni su i tog 30.maja 1992.godine kada je odbijen napad muslimasko-hrvatskih snaga na sam grad Prijedor ” istakao je Radaković.
On je dodao da su ovome prethodili događaji iz aprila iste godine, tačnije 30.aprila kada je srpski tada Centar javne bezbjednosti Prijedor preduzeo akciju koja je predupredila planirani napad muslimasko-hrvatskih vojnih snaga.
” Te snage su dobile naređenje od Alije Delimustafića i Hasana Efendića , šefova policijskih snaga i teritorijalne odbrane da se krene na zaprečavanje kasarne JNA i u Prijedoru i u čitavoj BiH i da se ta vojska stavi u blokadu, a da se zauzmu teritorije gdje mogu i da se ide dalje ka jednostranom proglašenju nezavisnosti BiH sa čim se srpski narod nije mogao nikako složiti”, pojasnio je Radaković


Vršilac dužnosti Odjeljenja za boračko-invalidsku zatitu Ranko Kolar je istakao da je ovaj istorijski čas bio prilika da se snagom argumenta i činjenice kaže šta se dešavalo u Prijedoru prije 29 godina.
“Mi nemamo namjeru da večeras dajemo lekcije iz prošlosti drugim narodima, ali moramo znati da duh nacije, slobode, duh Prijedora , duh Republike Srpske ostaće iznad naših života i vječna kategorija u našem narodu”, rekao je Kolar.
On je istakao da je Prijedor demokratski grad i da su u Prijedor svi dobrodošli.
” To znaju i naši sugrađani svih nacija , da zajedno svi ovdje mirno živimo, a takođe su dobrodošli svi oni koji žele da dođu u naš grad i da se uvjere da u Prijedoru vlada sloboda i demokratija”, rekao je Kolar.
Ovaj istorijski čas uvod je u sutrašnje obilježavanje 29.godišnjice Dana odbrane grada koje će početi liturgijom i pomenom u Crkvi Svete Trojice , polaganjem vijenaca u zgradi Policijske uprave , svečanom povorkom ulicama grada i parastosom i polaganjem vijenaca na spomenik ” Za krst časni” te prigodnim obraćanjima zvaničnika.

Izvor: prijedorgrad