U Prijedoru su danas počeli radovi na izgradnji/rekonstrukciji pet kuća u cilju realizacije podprojekta BiH5 Regionalnog stambenog programa čija je svrha trajno stambeno zbrinjavanje izbjegličke populacije iz Hrvatske.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da su korisnici projekta u Prijedoru upravo porodice izbjegle iz Hrvatske.

“Grad je obezbijedio zemljište i priključne takse neophodne za komunalnu infrastrukturu, kao i sve ono što bude neophodno za samo izgradnju ovih objekata. Mislim da je ovo jedan dobar projekat kako bismo trajno smjestili sva ova lica koji su naši Prijedorčani već 20-ak godina”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je najavio da će grad i dalje učestvovati u svim ovakvim i sličnim projektima.

“Kao što vidite, objekat u kojem ova porodica živi je neuslovan i ja sam srećan, kao i oni, da će konačno moći da žive u novoj i uslovnoj kući koja će im biti dovoljna za život”, dodao je Pavlović prilikom posjete jednoj od porodica koje će dobiti novu kuću u Gornjim Garevcima.
Među odabranim korisnicima je Milka Golubovac /80/ iz naselja koja kaže da u starom objektu živi skoro 20 godina.

“Grozno je bilo živjeti, ali izdržalo se. Možda sam bila dosadna, ali vrijedilo je – dočekala sam. Malo sam potresena, pošto će mi biti izgrađena nova kuća, ali nadam se da će biti sve u redu”, govori Milka.

Rajka Zdjelar iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora rekla je da je korisnike i izvođača radova birao Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije koji je implementator Regionalnog stambenog programa u Republici Srpskoj, da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjegliice BiH vodeća institucija u projektu, a da je grad Prijedor učesnik i u ovoj, petoj od šest faza projekta.

“Osim ove kuće u Gornjim Garevcima, imamo i dvije na Pećanima, jednu u Novoj Orlovači i jednu u Donjoj Omarskoj. U četirii slučaja su to novi, tipski objekti, a za jednu porodicu je u pitanju nadogradnja jer su oni sami već počelii gradnju”, pojasnila je Zdjelareva.

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije proveo je tendersku proceduru odabira izvođača radova i nadzora, a danas je u posao uveden izvođač radova ” Promaks”d.o.o. Modriča.

Realizacijom podprojekta od BH1 do BH6 izgrađeni su ili rekonstruisani stambeni objekti za 162 porodice iz kategorija povratnika, izbjeglica i raseljenih lica. Za većinu njih je kroz projekte , ali i učešće grada Prijedora, obezbijeđena i ekonomska komponenta za održivost povratka.

Izvor: prijedorgrad