Crnogorski narod je ponosan što je uspostava slobodne Crne Gore spojena sa besmrtnim djelima Dučea (Benito Musolini), genijalnog stvaraoca fašističke imperije i sa djelima slavne i pobjedonosne italijanske vojske

Na današnji dan 1941. godine na Cetinju je, uz klicanje fašizmu, proglašena – Nezavisna država Crna Gora.

Proglašenje Nezavisne države Crne Gore obavljeno je na takozvanom Petrovdanskom saboru na Cetinju.

Na skupu, na kojem je ideolog novomontenegrizma bio Sekula Drljević, koji se odmah na početku Drugog svjetskog rata priključio italijanskim okupatorima u Crnoj Gori. Proglašavajući Nezavisnu državu Crnu Goru, po ugledu na ustašku Nezavisnu državu Hrvatsku, Drljević je na Cetinju izgovorio odu fašizmu.

Crnogorski narod je ponosan što je uspostava slobodne Crne Gore spojena sa besmrtnim djelima Dučea (Benito Musolini), genijalnog stvaraoca fašističke imperije i sa djelima slavne i pobjedonosne italijanske vojske. Naročito ističem da se Duče od početka borio protivu nepravde učinjene Crnoj Gori, uništenjem njene državne egzistencije i da nije prestajao boriti se protivu te nepravde do uspostve Crne Gore svojim pobjedonosnim mačem. Svojim djelima stekao je pravo na našu trajnu zahvalnost“, kazao je Drljević.

Inače, Drljević je autor spornih djelova zvanične crnogorske himne „Oj, svijetla majska zoro“.

Nakon izbijanja ustanka 13. jula, Drljević bježi u Zagreb i postaje blizak saradnik ustaškog vođe Ante Pavelića.

Danas smo svjedoci da je „ideologiju“ Drljevića potpuno preuzeo Milo Đukanović, koji Crnu Goru gura stazama sramnog Petrovdanskog sabora.

Izvor: IN4S