Ekološka bomba u “Ribnjaku” u Prnjavoru. Uginulo je nekoliko tona ribe zbog visoke temperature vode i začepljenja odvodnih kanala. Nije samo problem čišćenje već i krađa ribe. Ko je odgovoran?

Na terenu su bili lokalni i republički inspektori, ali nisu imali kome da nalože inspekcijske mjere jer nije bilo stečajnog upravnika. Inspektori će sutra posjetiti “Ribnjak”.

Procjenjuje se da je više od pet tona ribe uginulo. Prnjavoru i okolnim opštinama i gradovima prijeti ekološka katastrofa. Ostatke ribe razvlače ptice i divljač. Ukoliko ne bude rješenja, prijeti širenje zaraze.

– Ovo je nepodnošljivo, toliki je smrad da se ne može izdržati, noću ne smijemo prozore otvarati – kaže mještanin Ukrinskog Luga Mićo Stokanović.

Nekadašnji gigant izvozio je ribu u sve dijelove bivše Јugoslavije. Od 70 radnika, danas tek njih šest radi po ugovoru o djelu. Kažu, riba nije hranjena od 2019. Prirodni, dovodni kanali iz Vijaka i Ukrine nisu čišćeni godinama, jer nedostaje mehanizacija.

– Kanali se moraju redovno čistiti da bismo imali vodu, a mi već dvije godine nismo kašiku spustili u njih… Došlo je do začepljenja, imamo problem sa dabrovima na branama, a nemamo čim čistiti – ističe Mladen Kitić, bivši rukovodilac proizvodnje u “Ribnjaku”.

I nije samo problem čišćenje, već i krađa ribe. Postavlja se logično pitanje – kako su ribokradice prolazile pored obezbjeđenja ribnjaka.

Na teren su izlazili lokalni i republički inspektori. Ustanovili su nepravilnosti ali, kažu, ruke su im vezane jer stečajnog upravnika nema. Tako inspektori nisu imali kome da nalože inspekcijske mjere.

– AD “Ribnjak” ima ekološku dozvolu koju je izdalo Ministarstvo za građevinarstvo i ekologiju i samim tim nadzor nad poštovanjem te dozvole vrši republički ekološki inspektorat – istakla je Milkica Mitrić, opštinski ekološki inspektor.

Dušanka Nikolić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u Inspektoratu Republike Srpske, najavila je da će Republička vodna inspekcija sutra ponovo obići “Ribnjak”.

– Mi već imamo pokrenut upravni postupak radi konstatovanja trenutnog činjeničnog stanja – istakla je Nikolićeva.

Pravni vakuum nastao je kada je prvi stečajni upravnik Radomir Predojević, vraćen na to mjesto, ali novi upravnik, Јelena Plavšić nije dobila razrješenje postupajućeg sudije.

– Imamo formalno rješenje višeg suda da sam ja upravnik, i prvostepenog da je to Plavšićeva, koja je u međuvremenu dala ostavku i sud mora da donese odluku – kaže Predojević.

Na nezakonitu smjenu stečajnih upravnika, načelnik Prnjavora Darko Tomaš upozorava od marta. Tvrdi da je zbog toga izgubio skupštinsku većinu. Traži vanrednu sjednicu i odgovornost stečajnih organa.

– Uvjeren sam da iza svega stoje pojedini prnjavorski moćnici koji su na sličan način upropastili sve i jedno prnjavorskko preduzeće i ostao je još samo “Ribnjak”. Nakon naše reakcije oni su pokrenuli pritisak na odbornike pa i na ljude u stečajnom postupku – rekao je Tomaš.

Da li je trebalo da se desi ova katastrofa da se imenuje novi stečajni upravnik? U popodnevnim časovima na ovo mjesto imenovana je Nataša Kosić. Tako će od sutra republički inspektori imati kome da predlože mjere koje treba sprovesti.

Autor: RTRS