Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je da je do sada vakcinisano 1.870 pripadnika policije, ali da to nije konačan broj, jer se dobar dio njih vakcinisao u Srbiji.

Za vakcinaciju je prijavljeno još 1.000 pripadnika policije”, rekao je Kostrešević, koji je danas u Institutu za javno zdravstvo Srpske obišao pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji se vakcinišu protiv virusa korona.

Kostrešević je izrazio nadu da se neće stati na ovom broju i da će biti znatno veći broj pripadnika policije koji će doći da se vakcinišu, kao i građana Srpske.

On je konstatovao da je nabolji način da se što mirnije uđe u period jeseni i zime da se postigne što veća imunizacija, naglasivši da je jedini trenutni mogući način za to proces vakcinacije.

Kostrešević je rekao da je došao u prostorije Instituta za javno zdravstvo kako bi pružio podršku procesu vakcinacije pripadnike MUP-a Republike Srpske, ali i generalno građana Republike Srpske.

,,Došao sam i da zahvalim direktoru Instituta (Branislavu) Zeljkoviću i njegovim ljudima za izuzetnu saradnju Instituta za javno zdravstvo i policije Republike Srpske tokom pandemije, kao i za stručnu pomoć koju su nam pružali prilikom primjene naših ovlaštenja’’, dodao je Kostrešević.

On je rekao da je vakcinisan protiv korana virusa još u martu, te da je vakcnisano kompletno njegovo okruženje, kao i osoblje kabineta.

Kostrešević je pozvao i ostale kolege iz policije Republike Srpske, kao i građane da se odazovu što masovnije ovom procesu.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da Institut nastavlja proces vakcinacije, prije svega u institucijama od javnog značaja kao što je MUP.

,,Sa zadovoljstvom vakcinišemo naše kolege iz MUP-a širom Republike Srpske i cilj nam je da u što kraćem periodu obuhvatimo što veći broj kolega iz te institucije, jer nam je cilj da jesen dočekamo što mirnije, što se tiče epidemiološke situacije’’, rekao je Zeljković.

On je naglasio da je u skladu sa povoljnom epidemiološkom situacijom potrebno maksimalno da se ubrza vakcinacija u svim sferama, što se tiče broja lica koja se vakcinišu kako na dnevnom, tako i na sedmičnom nivou.

,,U ovom trenutku imamo dovoljne količine vakcina. Pozivamo sve građane da što prije pristupe procesu vakcinacije. Imaju pravo izbora, vakcinacija je dobrovoljna i besplatna i, što je najvažnije, predstavlja najbolji način za borbu protiv virusa korona zajedno sa poštovanjem epidemioloških mjera’’, rekao je Zeljković.

On je naveo da će u toku sedmice biti zaokružen broj od 1.000 vakcinisanih pripadnika MUP-a u banjalučkoj regiji, dodavši da ima dodatni broj pripadnika MUP-a koje treba vakcinisati u cijeloj Republici Srpskoj.

Zeljković je rekao da je cjelokupna količina vakcina “astra zeneka” spremna kao donacija Federaciji BiH, te da bi u narednim danima one trebale biti preuzete.

On je rekao da je i dalje na snazi zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije koji definiše maksimalan broj lica koji mogu da se okupe na javnom mjestu, ali takođe i maksimalan broj lica koji može da se okupi na takozvanim privatnim druženjima.

,,Obaveza je nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru i poštovanje fizičke distance unutar zatvorenog prostora, ali, takođe, i preporuka poštovanja na otvorenom prostoru’’, rekao je Zeljković.

On je dodao da je imunitet svake osobe individualna stvar i da neće svako reagovati isto ni na vakcinu, ni na stvaranje imuniteta nakon vakcine.

,,Od prve vakcinacije u Republici Srpskoj prošlo je pet mjeseci, u ovom trenutku nismo imali potrebu da vršimo servo prevalenca studiju dok ne prođe barem šest mjeseci da bismo mogli ispitati trajanje imuniteta nakon vakcine’’, rekao je Zeljković.

On je naveo da je više od 200.000 građana vakcinisano prvom dozom i više od 110.000 građana je vakcinisano kompletno i drugom dozom.

,,To je više od 20 odsto, kada govorimo o prvoj komponenti, odnosno prvoj dozi i otprilike oko 11 odsto kompletno vakcinisanih lica u Republici Srpskoj’’, zaključio je Zeljković.

Autor: SRNA