Apsolutno je odvratna pomisao na tabloidisanje i dnevnopolitičko prepucavanje u ovom trenutku, koliko i na mogućnost da je Milorad Dodik zaista pogazio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Umjesto tračersko-birtijskog prepucavanja preko masmedija, potrebno je hitno prikočiti i vidjeti šta se da uraditi da se spasi šta se spasti da. Jer fraze kao “minimum zajedničkog nacionalnog interesa” postale su smiješne koliko i “nadležnosti garantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

No, idemo redom. Kako je sve počelo?

KOMŠIĆ + AVAZ = BN?

RTV BN na svojoj mrežnoj stranici objavila je tekst pod naslovom “Dodik učestvovao u radu Predsjedništva i time prekinuo bojkot institucija BiH”, te naveli da je to urađeno na osnovu efbihovskih izvora.

Zanimljivo da je posljednja izmjena ovog članka od 09.08.2021 u 23:48 i glasi ovako u posljednjoj redakciji:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je uzeo učešće u radu Predsjedništva BiH i glasao protiv prijedloga imenovanja članova UO Centrane Banke BiH – kratko je rečeno iz Komšićevog kabineta za “Avaz”.

To znači da je Dodik na ovoj sjednici preglasan, te da su potvrđeni članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Inače, sutra je isticao mandat članovima trenutnog Upravnog odbora, kao i guverneru Centralne banke Senadu Softiću.

Podsjetimo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazvao večeras hitnu telefonsku sjednicu zbog imenovanja Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Kako je ranije rečeno “Avazu”, Komšić i Šefik Džaferović glasali su za imenovanje novog-starog sastava Upravnog odbora, dok se čekalo da se o tome izjasni i Milorad Dodik.

Ranije je donesena odluka da srpski predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u radu i donošenju odluka zbog nametanja odluke o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, koju je pred sami odlazak iz BiH donio tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko.

(BN)

DODIK: BOLESNA STVAR BN TELEVIZIJE (NI RIJEČ O AVAZU I KOMŠIĆU)

“Dakle, sad mi treba da trčimo i da objašnjavamo nešto što je netačno u suštini i što je bolesna stvar BN televizije”, rekao je Dodik novinarima povodom teksta objavljenog na sajtu BNTV u kojem se navodi da je “dokazano da je Dodik učestvovao u radu Predsjedništva BiH”.

Dodik je istakao da nije prisustvovao sjednici Predsjedništva BiH, koju je telefonski sazvao Željko Komšić u vezi sa imenovanjem članova Upravnog odbora Centralne banke, te da je njegovo jedino učešće to što je odbio telefonsko zasjedanje.

Možda je RTV BN već odavno u istom rovu i na istom frontu sa Avazima, Hajatima, Oslobođenjima, FTV1 i FTV2 (BHT), Žurnalima, Istragama, Osmicama i Mektićima; ali to očigledno nisu smatrali srpski političari iz opozicije. (Mektić ovoj grupi, vrlo naglašeno, odavno ne pripada).

Najveća šteta u trenucima problema sa Kristijanom Šmitom, odnosno zaostavštinom Valentina Incka, nanijeta je upravo na tom polju. Situacija je katastrofalna upravo zbog toga, a ne može se reći da nije motivisana greška. Ukoliko je greška.

TELEFONSKI STENOGRAM?

Svaka visoka državna institucija, morala bi imati pisane ili snimljene tragove o svom radu. Poslovnici, protokoli, generalno zapisnici svake vrste, razvijeni su još u dalekoj prošlosti vladanja, upravo da bi se spriječio rekla-kazala način poslovanja, odnosno političkog djelovanja. Najveća je panika upravo zbog toga što Milorad Dodik nije jednom preko koljena lomio decidno izrečene stavove da nešto neće, ili da se sa nekim neće sastajati.

RTRS zato daje pun gas i razlaže dalje situaciju. Kategorički se odbija svaka mogućnost da je Dodik učestvovao na način da je glasao protiv, uz naglašeno sentimentalisanje narušavanjem srpskog jedinstva. Koje je, svakako, neophodna stvar, ali nije za patetičnih fraza u kojima Dodik zorom raspršava noćni mrak.

– Juče je bio zahtjev za telefonskom sjednicom. Ja sam odgovorio putem svoje službe da nisam za telefonsku sjednicu. Jedino moje učešće u tome je što sam odbio zasjedanje telefonski. Dakle, da bi se zakazala telefonska sjednica treba da se usaglase sva tri člana. Ja nisam bio tamo, sjednica nije ni zakazana – rekao je Dodik.

RTRS ima pogled prema kojem je “uskraćivanje saglasnosti za održavanje sjednice, koju je u Sekretarijat putem elektronske komunikacije proslijedio šef Dodikovog Kabineta, Komšić u javnost plasirao kao izjašnjavanje tj. glasanje o tački dnevnog reda”.

Zatim se citira i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH u kojem se kaže:

“Ako je član Predsjedništva privremeno spriječen u obavljanju svojih ovlaštenja, odrediće člana svog kabineta koji će ga predstavljati na sjednicama. U slučaju da to nije moguće, mijenjaće ga šef njegovog kabineta. Ovlašteni predstavnik se može samo izjašnjavati u ime odsutnog člana Predsjedništva, ali nema pravo glasa”, navedeno je u Poslovniku o radu.

ŠTA AKO NIJE, ŠTA AKO JESTE?

Da je Milorad Dodik učestvovao u radu to bi bila katastrofa. I tačka.

Toga je svjestan i on, a od jednog ko je u ratu i miru radio sve za muslimansku stranu, apsolutno je očekivano da vjeruje u maksimu “u ratu i ljubavi je sve dozvoljeno”. Isti taj Ljiljan Komšić je novinarima pričao kako on i drugi muslimanski član predsjedništva, Šefik Džaferović, i to “kad padne mrak” idu jedan sa jedne, a drugi sa druge strane, “pa ko prije dograbi” da smaknu srpsku zastavu ispred kancelarije Milorada Dodika.

To je taj stepen mržnje i javno artikulisane netolerancije prema svemu što je srpsko.

Da li je zastava još uvijek u lagumima Predsjedništva BiH, ne znamo. Sigurno je da je Dodik vrlo brzo odustao od tog spina i otpora, te dočekao da se horizont očekivanja podigne za ljestvicu više – te sad svi iščekuju da li će u kabinet unijeti dvoglavog orla. To bi bilo očekivano, kao što je promijenjen “PC amblem” u srpski grb sa četiri slova S, na plakatima koji pozivaju da se potpiše SNSD-ova peticija.

Dakle, vrlo teško da bi Dodik za tako sitne pare prodao svoje “istorijsko ne”. No, opozicija ga je prodala, gotovo za džaba, što govori u kakvom je očajnom stanju naše nacionalno jedinstvo.

ŠMIT ZA SRPSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA DRŽAVNE ZAJEDNICE SRPSKE I EFBIHA?

Ovo su sve koordinisani i unaprijed pripremljeni napadi kolonijalne uprave i tradicionalnih saveznika na srpske domoroce, do te mjere da je to zastrašujuće. Upravo jer je naš ideološki konstrukt potpuno upropašten.

Šta opozicioni političari trebaju uraditi nakon što su napljuvali sprskog člana predsjedništva na pasija kola? U najkraćem – ništa. I u najtužnijem, i u najrealnijem – ništa.

Naša javna scena je tako uništena, da je oćutati sve što se desilo najrealnije za očekivati i najbezbolnije za pregurati. Nije prvi put ni Dodiku, ni njima, a nama se sprema očigledno još brutalnih, bezakoničkih i nasilničkih napada u nivou proglašavanja srpskog člana Predsjedništva neuračunljivim, pa i, da li mislite da je to nemoguće – klasičnim proglašavanjem smjene. Hapšenjem ljudi u Brčkom po potjernicama istog suda koji pokazno goni generala Savčića, što sve vodi neizbježno u konflikt užasnih razmjera.

Zeleno svjetlo sa Zapada, ako ništa iz Njemačke, već je pušteno. Zato srpska politika treba prestati turirati mašine, nego povući ručnu. Izvaditi ašove iz borbenog kompleta i zajednički se duboko ukopati. Bez obzira šta to značilo na izborima dogodine.

Izvor: Frontal.rs