U pretposlednjem susretu 5. kola Premijer lige BiH Željezničar je s rezultatom 2:0 pobedio Rudar Prijedor, pa je sinoćnjem rivalu pobegao tri boda.

Stadion: “Grbavica” u Sarajevu. Gledalaca: 3.000. Sudija: Dražen Marić (Bijeljina) 7. Strelci: Bojo u 55. i Juričić u 90+3. minutu. Žuti kartoni: Mekić, Vrhovac (Željezničar), Mandić, Šćekić (Rudar Prijedor).

ŽELJEZNIČAR: Bender 7, Malić 7, Kosorić 7, Subašić 7 (od 82. Beća -), Mujezinović 7, Juričić 7,5, Zdunić 6,5 (od 60. Crnčević 6), Vrhovac 6,5, Blažević 6,5, Bojo 7,5 (od 85. Gasal -), Mekić 7.

RUDAR PRIJEDOR: Šćekić 7, Halilović 6 (od 46. Bosnić 6), Sadiku 5,5 (od 63. Burazor -), Pekija 6,5, Pavlović 6,5, Santos Rodrigez 5,5, Mandić 6, Dojčinović 6 (od 77. Marić -), Zekanović 6, Jakupović 6 (od 77. Sajak -), Redžić 6 (od 65. Bilbija -).

Igrač utakmice: Petar Bojo (Željezničar).

U pretposlednjem susretu 5. kola Premijer lige BiH Željezničar je s rezultatom 2:0 pobedio Rudar Prijedor, pa je sinoćnjem rivalu pobegao tri boda. Utakmica je rešena u drugom poluvremenu.

Već u petom minutu viđeno je uzbuđenje pred golom domaćina, posle jednog centaršuta Aleksandar Kosorić umalo nije postigao autogol, a u nastavku akcije šutirao je Nikola Mandić čiji je šut izblokirao Luka Malić. Dva minuta kasnije Bruno Zdunić je pokušao glavom, tukao je pravo u golmana Nemanju Šćekića. U 15. minutu šut je oprobao i Luka Juričić, zamalo je bio neprecizan. Udarac je u 19. minutu, iz daljine, oprobao i Sedad Subašić, Šćekić je uhvatio loptu. Tri minuta posle Predrag Zekanović je zavrnuo nezgodan centaršut, ali je Josip Bender bio oprezan i uhvatio loptu.

U 33. minutu velika prilika za Sarajlije, Petar Bojo je odlično ušao u šesnaesterac Prijedorčana i poslao loptu pred gola, ali niko od saigrača ga nije pratio. Pre toga pokušao je Zdunić, ali je golman Šćekić bio brži. Domaći su u 44. minutu promašili nemoguće, tačnije bio je to Zdunić kojeg je uposlio Subašić, ali nije iskoristio zicer koji mu se “nacrtao”. Akcijom pre gosti su pretili preko Brazilca Santosa Rodrigeza koji je bio neprecizan. Poslednju priliku u prvomn delu, u 45+2. minutu imao je Juričić, šutirao je poluvolejom, ali je Šćekić majstorski odbranio.

Prvi su u nastavku zapretili domaći, u 47. minutu Nedim Mekić je loše šutirao, bez veće opasnosti po gol “rudara” sa Sane. Opet je Šćekić bio siguran. U 52. minutu Subašić je centrirao, a Juričić šutirao glavom pravo u golmana gostiju. Terensku inicijativu Sarajlije su krunisale u 55. minutu, Subašić je sjajno “izbacio” Boju koji je utrčao u teren i rutinski matirao Šćekića iskosa sa desne strane.

Igrao se 61. minut kada je Jurčević iskosa snažno šutirao, lopta je otišla preko gola. Štoper gostiju Rijad Sadiku je minut kasnije bukvalno dodao loptu napadaču Želje Juričiću koji ovaj poklon nije iskoristio, promašio je stoodstotnu priliku. Kapiten Aleksandar Kosorić je u 63. minutu pokušao glavom posle kornera i bio je neprecizan. Pokušao je Mekić u 67. minutu sjajnim udarcem, ali je još bolje Šćekić odbranio.

Gosti su uzvratili u 78. minutu kada je pokušao rezervista Dragan Bilbija, ali je u poslednji čas Kosoroić to izblokirao i otklonio opasnost ispred svog gola. Deset minuta kasnije Juričić je opet bio neprecizan. Kada su svi očekivali kraj Željezničar je overio pobedu u 90+3. minutu, sjajno je po levoj strani prošao mladi Malić, centrirao, a uporni Juričić konačno uspeo da savlada Šćekića. Ovo je “rudarima” drugi uzastopni poraz bez postignutog gola, posle Sarajeva i Željezničar je bio bolji od izabranika Nikice Milenkovića.

REZULTATI 5. KOLA

Široki Brijeg – Leotar   2:0 (0:0)

Tuzla siti – Posušje      4:1 (2:0)

Sarajevo – Radnik       2:1 (2:0)

Velež – Sloboda          0:2 (0:1)

Željezničar – Rudar Prijedor   2:0 (0:0)

Borac – Zrinjski          sinoć

  1. SLOBODA                       13
  2. TUZLA SITI                     12
  3. SARAJEVO 5 3                  9
  4. ZRINJSKI 3 2                   7
  5. ŠIROKI BRIJEG                7
  6. ŽELJEZNIČAR                  7
  7. VELEŽ                             4
  8. RUDAR P.                        4
  9. LEOTAR                           4
  10. POSUŠJE                         3
  11. BORAC                            2
  12. RADNIK                           2

Parovi 6. kola: TREBINJE: Leotar – Posušje, MOSTAR: Zrinjski – Tuzla siti, PRIJEDOR: Rudar Prijedor – Borac, BIJELJINA: Radnik – Željezničar, TUZLA: Sloboda – Sarajevo, ŠIROKI BRIJEG: Široki Brijeg – Velež.

Izvor: Sportski žurnal

Foto: FK željezničar