Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u Sloveniji na Strateškom forumu kako smatra da BiH može biti multikulturalna i bez konstitutivnosti tri naroda.

“Konstitutivnost kao institut u ustavnim sistemima pojedinih zemalja je izum koji potiče iz Sovjetskog Saveza. U tom trenutku to je bio pokušaj tadašnje Komunističke partije da riješi etničke odnose”, kaže Komšić u trenucima kada iz dana u dan raste sve veća napetost u BiH, naročito nakon nametanja “Inckovog zakona” koji je uperen prvenstveno protiv Srba.

Onda je Komšić objasnio da je ta ideja u SFRJ bila dobra za BiH: “To je u tom trenutku bio koristan institut jer je čuvao BiH”. Tom logikom, danas nije dobra, jer više ne treba da štiti interese naroda u BiH?

Podsjetimo još jednom da je Komšić kao predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH izabran uglavnom bošnjačkim glasovima.

“Niko neće biti manje Bošnjak, Srbin, Hrvat, Židov i Rom ako se odustane od principa konstitutivnosti i okrene se evropskim vrijednostima, gdje su na prvom mjestu individualno ljudsko pravo i dostojanstvo pojedinca”, naglasio je Komšić, pa zaključio kako će se to dogoditi kad to prepozna i dovoljan broj ljudi u BiH koji glasuje na izborima.

Još jednom je javno iznesena ideja o građanskoj i unitarnoj BiH. Iznesena je od strane zvaničnika BiH i prošla je bez osuda jer to je uređenje BiH koje vodi do ukidanja Republike Srpske. Ali kada Dodik spomene disoluciju, mediji se takmiče ko će više da ga osudi.

Izvor: ATV