Konstitutivnost Srba u FBiH mrtvo slovo na papiru (VIDEO)

Konstitutivnost Srba u Federaciji BiH mrtvo je slovo na papiru. Preostalih 3,6 odsto po popisu iz 2013. godine, tvrdi da su, osim što su obespravljeni, često i žrtve obećanja da će njihovo pravo na jednakost i konstitutivnost biti zaštićeno.

Mladi odlaze, stariji o svojim uskraćenim pravima ne smiju ni da govore. Rajka Đurić imala je hrabrosti da sa transparentom stane pred Presjedništvo BiH, ali uzalud.

– Očekujem od opštine da mi izda pravilnu dokumentaciju koja je oduvijek pratila moju imovinu – istakla je Đurićeva (april 2018. godine).

Јoš jedan primjer je i Milanka Kovačević. Do kraja 2014. godine borila se i jedva izborila da joj u povratnički dom na Ilidži priključe struju. Potom su joj i vodu uskratili.

Od Dejtona naovamo nizale su se nedaće Srba u ovom entitetu – od fizičkih napada, opstrukcije povrata imovine, do prijetnji, ucjena i prodaje imovine u bescijenje.

Posljedica svega toga je da Srba nema dovoljno ni da bi se konstituisao Federalni parlament.

– CIK nije mogao sa redovnih lista da nađe četiri Srbina za Predstavnički dom. Najbolji pokazatelj, nisu izabrali svoje predstavnike u Predstavnički dom, o tome se ćuti, samo se govori o Domu naroda – kaže Dušan Šehovac, osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Drago Kovač, potpredsjednik SNSD za Federaciju BiH navodi da od 600.000 Srba, koliko ih je u Federaciji BiH bilo 1991. godine, danas u ovom entitetu ih je manje od 50.000. Kovač, kako je rekao, nije siguran da li se radi o etničkom čišćenju ili nečemu sasvim drugom.

Sistematsko kontrolisana politika bošnjačkog nacionalnog korpusa oličenog u SDA, jasno i glasno upozoravaju Srbi u Federaciji, oni koji se usuđuju da govore. Sada smo statistička greška, a uskoro ćemo sasvim nestati, kaže Šehovac.

– Ako u određenoj sredini jedan narod pređe 80 odsto od ukupnog broja stanovnika, ne mora se poštovati odluka o konstitutivnosti ili o ravnopravnosti. Danas, juče i sutra je na sceni nešto novo, a to je suptilna diskriminacija protiv koje nema odbrane i još je efikasnija od ubistva, prebijanja, protjerivanja… – naglašava Šehovac.

Spas je u institucionalnoj i jedinstvenoj političkoj podršci Srpske i Srbije, kaže Šehovac i podsjeća da su i na posljednjim izborima birani politički podobni, a ne Srbi spremni da štite srpske interese.

Podsjeća, osim partija vladajućeg bloka u Srpskoj, izostala je podrška Srpskoj listi, i nestali su sasvim sa političke scene, svuda osim u kantonu 10.

RTRS

Preporuka

Pojačana kontrola pješaka i upotrebe mobilnog tele...
views 3
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od danas na području cijele Republike Srpske vrše pojačane kontrole saobraćaja sa posebni...
Košarac: Mektićeve izjave mogu da dovedu do veoma ...
views 8
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da izjave i ponašanje ministra bezbjedno...
Cvijanovićeva i Dodik danas na akademiji u Nišu VI...
views 7
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će u Nišu prisustvovati akademiji povodom 20 godi...
RIJEŠENA DILEMA Narodnoj skupštini odgovoreno da l...
views 357
Bez prejudiciranja odluke u ovom slučaju, mišljenja smo da odgovor na poslaničko pitanje, pored imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, može da...
BiH OSTAJE BEZ RADNIKA Naše gazde TRČE ZA PROFITOM...
views 303
Strani poslodavci koji su se upustili u potragu za zaposlenima sa ovih prostora, nude pogodnosti za koje su naši radnici zaboravili i da postoje i koj...
BiH PRED BLOKADOM Ovako će Dodik odgovoriti na OPS...
views 140
Ne bude li brzog dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH, sve institucije BiH od aprilu biće u blokadi, osim Savjeta ministara, a i on će biti u ogr...