Duže od pola godine od javnosti se krije odgovor zbog čega Direkcija za koordinaciju policijskih tijela “štiti” predsjednika SDS-a i poslanika u bh. Parlamentu Mirka Šarovića?

Da li je razlog eventualno ugrožena Šarovićeva bezbjednost ili privilegija, tek punih 20 mjeseci nakon isteka ministarskog mandata, lider SDS-a je na spisku “zaštićenih ličnosti” direktora Direkcije Mirsada Vilića.

Na posao, ali i na politički skup opozicije u Banjaluci kako su kamere zabilježile, Mirko Šarović iako odavno nije na funkciji ministra u Savjetu ministara stigao je automobilom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Tako Šarović i direktor Direkcije Mirsad Vilić javne resurse zloupotrebljavaju, a obrazloženja ne nude.

Zašto je Šarović na Vilićevom spisku štićenih ličnosti, pitanje je aktuelizovano još u avgustu prošle godine, nakon lakše saobraćajne nezgode na putu Banjaluka – Prijedor.

Uviđajem je konstatovano da su i vozač i vozilo u kojem je bio lider SDS-a, pripadali Vilićevoj Direkciji.

Šest mjeseci kasnije, u parlamentarnim klupama – poslanik Sanja Vulić isto pitanje o tajnim vezama Šarovića i Vilića javno je postavila Vilićevom nadređenom – Selmi Cikotiću. Umjesto odgovora stiglo je samo obećanje!

– Јa sam pripremio neke opšte informacije ili podatke koje ne smatram relevantnim u odnosu na konkretno pitanje, pa ćete konkretan odgovor dobiti pisanim putem – rekao je Cikotić.

I opet šest mjeseci kasnije, dok Cikotić još piše odgovor, a Vilić pitanja potpuno ignoriše, lider SDS-a do poslaničkog kabineta i stranačkih skupova putuje uz svesrdnu pomoć i zaštitu Direkcije i trepćuće, policijske svjetlosne i zvučne signalizacije.

A normativi jasni!

Pravo na zaštitu Direkcije uz tročlano Predsjedništvo, imaju predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara, članovi Kolegijuma oba bh. parlamentarna Doma, predsjednik BH Suda i glavni BH tužilac.

Uz diskreciono pravo Direkcije i direktora Vilića da tu listu proširi, suština je Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite.

– Direkcija će vršiti neposrednu zaštitu i ostalim članovima Parlamentarne skupštine BiH, ostalim sudijama Suda BiH, odnosno ostalim tužiocima Tužilaštva BiH, osobama zaposlenim u institucijama BiH, po odluci direktora Direkcije, a na osnovu stručne procjene Direkcije – navodi se u Odluci.

– Јa zapravo nikada nisam dobila odgovor po kom osnovu je gospodin Šarović ugrožen, kada su oni to procijenili, po kom osnovu mu dodjeljuju službeno vozilo, službenog vozača, treptače i sve ostalo. I on je privilegovan, on je očito siva eminencija, ovamo se kune u zaključke Narodne skupštine, a sve vrijeme šuruje sa političkim Sarajevom – rekla je Vulićeva.

Zašto je Šarović za sarajevske agencije i SDA kadrove štićena ličnost i da li mu je, i eventualno kako, ugrožena bezbjednost, odgovor već 20 mjeseci ne nudi ni partija na čijem je čelu.

Za to vrijeme, zbog nezakonitog korišćenja treptače mu je, najmanje jednom u Doboju, oduzela policija i izdala prekršajni nalog.

No Šarović, ili Vilić, nabavili su nove, jer s njima se brže stiže na odredište. I kupuje ili plaća naklonost!

Autor: RTRS