Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je danas tokom razgovora sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem konstatovano da su upisne politike u tom gradu prošle kako je i planirano i da su sve epidemiološke mjere koje su na snazi primjenjuju u školama.
Trivićeva je u Prijedoru posjetila Srednjoškolski centar koji je opremljen specijalizovanom “stem” laboratorijom u okviru projekta USAID-a pod nazivom “Tabla”.

“Mi smo se uvjerili da su škole primijenile način izvođenja nastave koji je prihvatljiv sa razvojem novih tehnologija”, izjavila je Trivićeva novinarima nakon razgovora sa Pavlovićem i posjete Srednjoškolskom centru.

Ona je dodala da u Republici Srpskoj postoji ukupno 50 “stem” laboratorija u isto toliko srednjih škola koje su prevenstveno opremljene opremom koja treba da unaprijedi proces nastave u predmetima prirodnih nauka.

“Uvjerili smo se da su učenici prezadovoljni zbog novih načina izvođenja nastave jer to je prilagođeno učenicima 21. vijeka, gdje oni na mnogo zanimljiviji i moderniji način mogu da stiču znanja koja su propisana određenim nastavnim planom i programom”, rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da u Prijedoru postoje tri laboratorije koje su namijenjene za predmete koji su obuhvaćeni srednjim stručnim i tehničkim školama.

“Oko 1.500 nastavnika je prošlo obuke i oko stotinu nastavnika u smislu tehničkog rukovanja samom opremom koja podrazumijeva pametne table, 3D štampače i određene rekvizite za izvođenje nastave iz matematike, fizike i drugih predmeta, robota i sve ono što unaprećuuje razvoj obrazovanja za određene predmete”, istakla je Trivićeva, koja je u radnoj posjeti Prijedoru boravila povodom početka nove školske godine.

Ona je rekla da je ovo prilika da se sagleda na koji način je organizovana nastava u samim lokalnim zajednicama kako u osnovnim tako i u srednjim školama.

Pavlović je izrazio zadovoljstvo posjetom resornog ministra i istakao veoma dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture.

“Mnogo toga je urađeno u našim školama kako bi učenici na što kvalitetniji način sticali nova znanja. Grad Prijedor izdvajanjem iz budžeta pomaže svim školama i tako će biti i u budućnosti”, istakao je Pavlović.

Direktor Srenjoškolskog centra u Prijedoru Aleksandar Milješić rekao je da su škole dobile jasne instrukcije za početak nove školske godine i da se nada da će što duže ostati u uslovima u kojima su najviše naučili da rade.

“To je da čas traje 45 minuta i da učenici idu redovno u školu i ono što nas kao srednju stručnu školu najviše raduje jeste mogućnost izvođenja praktične nastave koja će biti dozvoljena po kabinetima, kad god to uslovi budu dozvoljavali”, istakao je Milješić.

Nakon Srednjoškolskog centra, Trivićeva je posjetila i Mašinsku školu u Prijedoru.

Autor: Agencije

Foto: Kozarski