Žurnal još uvijek čeka odgovore iz Gradske uprave i istovremeno sprema tužbe protiv Stanivukovića zbog višestruko prekršenog Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, javnih prozivki njihovog medija i pritiska na novinare Žurnala.

Umjesto da odgovori na pet upita koje je Žurnal uredno proteklih mjeseci slao na njegove službene adrese, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sazvao je konferenciju za novinare na kojoj ih je izvrijeđao.

Stanivuković vjeruje da je dovoljno moćan da kaže „demantujem taj Žurnal, to je laž“. Za demanti su potrebni dokazi, koje on nije predočio na konferenciji.

Zbog toga Žurnal ponovo podsjeća javnost na sve nepravilnosti Gradske uprave Banjaluka o kojima su do sada pisali.

POD JEDAN: NASELJE ALEJA CENTAR

Prvi put Stanivuković se na Žurnal obrušio u junu.

,,Piše ‘Nastavljena praksa SNSD gradonačelnika: Stanivuković poklonio Đuriću milion KM’. To piše Žurnal. Pa gdje je taj Žurnal, evo da je to sad javno demantujem?! Potpisan je taj neki loš ugovor i mi sagledavamo situaciju”, rekao je Stanivuković koji je do tada čak tri mjeseca zaobilazio Zakon o slobodi pristupa informacijama RS i ignorisao dopise naše redakcije.

Ovo je rekao na srbačkom stranačkom zboru. Žurnal ga je i tada javno pitao šta konkretno demantuje, ako već u drugoj rečenici priznaje da postoji ugovor zbog kojeg Banjaluka gubi milione KM?!

Ugovor koji su 7. jula 2003. godine potpisali Borko Đurić i SNSD-ov gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović je očit primjer ugrožavanja javnog interesa, a svaki gradonačelnik trebalo bi da štiti interese grada, dakle, javni interes. Za dalje bi Stanivuković trebalo da se obrati pravobraniocima RS.

Međutim, uvrijeđen zbog naslova iznad teksta u kojem stoji da je tajkunu Borku Đuriću, vlasniku GP „Krajina“, “poklonio” milion KM kroz četiri nove građevinske dozvole, koji ovaj, po gorepomenutom ugovoru, nije dužan da uplati na ime troškova uređenja građevinskog zemljišta, pred srbačkom masom naveo je da “čovjek ima sve papire regularno”.

Možda Stanivukoviću nije jasno da je gradska kasa u proteklim godinama, zahvaljujući članovima ugovora “o kojima će pregovarati”, ostala zakinuta za više od 20 miliona KM. Tačnu cifru nismo uspjeli da saznamo, jer njegova administracija do danas nije uspjela ili se nije udostojila da sabere Đurićeve neuplaćene iznose. Na te nesabrane desetine miliona maraka došao je i ovaj milion.

Nove dozvole izdate su 9. aprila, a pečat pravosnažnosti udaren je 4. maja ove godine. Odnose se na na izgradnju petospratnih lamela i podzemne garaže uz stambeno-poslovne objekte. Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave obračunalo je da troškovi uređenja zemljišta iznose 393.929,96 KM, 242.394,64 KM, 201.277,55 KM i 141.247,21 KM. Ukupno 978.849,36 KM Đurić nije uplatio Gradu, jer je Stanivuković nastavio praksu ranijih SNSD-ovih gradonačelnika – o ovome ćuti!

POD DVA: DODATNI RADOVI NA OTVORENOM MOSTU U SRPSKIM TOPLICAMA

„Nisam to potpisao ja, to je od prošle vlasti ostalo“, parafraziramo izlaganje gradonačelnika Stanivukovića na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

„Most je prošao sve procedure koje je trebalo da prođe. Želim da zahvalim prethodnoj administraciji na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem koji su i započeli ovaj projekat”, rekao je 13. jula.

Potom je otišao na more, ponosan što je za ovo zdanje potrošeno 3,8 miliona KM. Zaboravio je da napomene da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo upotrebnu dozvolu na tek godinu dana, s obzirom na uzurpaciju dvije privatne parcele na kojim nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Mjesec kasnije objavili smo da je potpisao novi preskup ugovor sa „Kozaraputevima“ tajkuna Dragana Čorokala. Jer, most nije završen. Sve dodatno košta 330.000 KM sa uračunatim PDV-om!

Primijenjen je krajnje netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti, a sve opravdano:

„Javnu nabavku za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova neophodno je pokrenuti radi okončanja izgradnje mosta.“

Tranparentnost nove gradske administracije ne postoji, jer ni Stanivuković, a ni njegovi saradnici nisu objasnili šta podrazumijevaju dodatni radovi, odnosno šta to nije bilo obuhvaćeno glavnim ugovorom na osnovu kojeg su potrošeni milioni maraka iz budžeta. Na jučerašnjoj konferenciji za štampu rekao je da je u pitanju „nekakva atmosferska kanalizacija“.

POD TRI: JELENA KOS

Dok je nedavno ispred zgrade RTRS-a govorio o nekakvim dokazima o kriminalu, nije napomenuo da tik do njega u Gradskoj upravi sjedi Jelena Kos, odgovorna što mostovi u Banjaluci nisu obnovljeni u 2020. godini.

Tim za revizije nikada nije provjeravao ovu stavku, jer Kosova sjedi baš u tom timu. Grad Banjaluka tačno mjesec dana izbjegavao je odgovore na pitanja Žurnala u vezi sa njenim angažmanom, ne želeći da otkrije ulogu u raspoređivanju 189.694,48 KM iz javne kase, a sve pod krinkom Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

Obećane odgovore iz Odjeljenja za finansije do danas nismo dobili, ali to Odjeljenje svakako ima druge zanimljive podatke. Do prije četiri mjeseca Jelena Kos, inženjerka u Odsjeku za saobraćaj i puteve, primala je platu od 1.200 KM, kasnije 1.800. Njena plata nije opterećena kreditima, ali je Kosova, koja je godinama unazad bila nadzor nad ovakvim i sličnim poslovima ispred Grada, postala vlasnica nekretnine od 57,80 kvadratnih metara u zgradi na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića. Zgradu je gradila firma „TBL Nekretnine“, a Kosova bila nadzor ispred uprave grada za nedostajeću infrastrukturu.

„TBL Nekretnine“ kvadrat stana u zgradi na broju 91 prodavale su za 2.800 KM.

57,80 x 2.800 = 161.840 KM

Uvidom u katastarske baze, vidi se da stan nije opterećen hipotekom. Takođe, Kosova je vlasnica još jednog stana u naselju Borik, nad kojim, takođe, nije upisana hipoteka, a u toku je i sanacija njene porodične kuće.

Osim toga, u Gradskoj upravi, u Odjeljenju za saobraćaj i puteve odgovoran je Slavko Davidović, bivši savjetnik Nenada Nešića, o kojem je Žurnal takođe pisao. Davidović se okušao i na polju tendera, pa je, uhvaćen u kriminalu, brže-bolje zatvorio firmu “Way2Go” i vjerovao u kratku pamet naroda. Gradonačelnik, i pored obimne dokumentacije o malverzacijama, visprenog Slavka nije smijenio nekim ko, kako voli da kaže, pošteno radi.

POD ČETIRI: DIREKTNI SPORAZUMI

„Pa šta, sedamdeset i nešto direktnih sporazuma. Znate li vi koliko je odjeljenja u Gradskoj upravi“, rekao je na konferenciji Stanivuković, koji je prije samo nekoliko mjeseci prozivao prethodu vlast za te iste direktne sporazume.

Stanivuković ovako reaguje na Žurnalov tekst „TRANSPARENTNOST PO STANIVUKOVIĆU: Biram firme, potrošim 1,3 miliona i uredno vas obavijestim…“.

,,Svaka utrošena marka iz gradskog budžeta biće javno prikazana“, ponavlja Stanivuković. Ključna riječ iz ove njegove tvrdnje je “utrošena”, dakle, već je potrošena.

Netransparentnim tenderskim postupcima, direktnim sprazumima i pregovaračkim postupcima bez obavještenja javnosti, nova gradska administracija privatnim firmama podijelila je 1.323.777 sa uračunatim PDV-om. Od ukupno 157 ugovora, Stanivuković je direktno razdijelio 76, što su građani platili 304.362 KM. One veće vrijednosti spakovao je u „pregovaranja“ – njih ukupno sedam vrijednih 1.019.415 KM.

Ponovo podsjećamo gradonačelnika da ne bi smio Dan grada obilježavati 22. aprila, a onda sa firmom „Laterna“ ugovor od 1.872 KM potpisati mjesec kasnije, 31. maja. Takođe, kriminal je i to što je sa firmom „Stars and more“, koja je bila zadužena za video produkciju za isti događaj, ugovor potpisan skoro dva mjeseca nakon što je posao obavljen – 17. juna.

POD PET: HUMANITARAC MENADŽER

„Neka kažu ko je taj radnik“, poručiće Stanivuković Žurnalu nakon što smo citirali radnika Gradske uprave koji nam se požalio na „humanost“ njegovog menadžera Bojana Kresojevića.

Radnik, nećete vjerovati, gradonačelniče, zaista postoji i ima ime i prezime, ali revanšizam je čudo, čak i u vašem timu. Žurnal štiti obespravljene, ali ne i moćnike u usponu.

Edukacija rada u Excel programu za osam zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluke nije donacija gradskog menadžera Bojana Kresojevića, kako su to htjeli javnosti predstaviti iz pres službe. Bio je to loš pokušaj da se sakrije još jedno neregularno trošenje javnog novca. Naime, nakon što je Žurnal pitao kako je odabrana baš Kresojevićeva firma “Optimum Consulting&Education“, neuobičajeno ekspresno smo informisani da se radi o donaciji koju gradski menadžer poklanja Gradskoj upravi.

Ipak, već nakon prvog, nazovimo, časa, održanog u prostorijama Gradske uprave, zaposlenici su informisani da je besplatna prva prezentacija, a da će ostalo morati sami da plate. Očito je prvobitna namjera da Grad Banjaluka plati časove Excela propala, nakon što je Žurnal poslao upit o trošenju javnog novca.

Nevješta odbrana Kresojevića izgledala je ovako:

„Firma ‘Optimum Consulting & Education’ obratila se Gradu sa inicijativom za realizaciju besplatne obuke za potrebe zaposlenika Gradske uprave. Pomenuta firma ponudila je online Excel edukaciju naprednog nivoa kroz primjere iz prakse za osam zaposlenih, s ciljem unapređenja znanja i vještina zaposlenika u pojedinim organizacionim jedinicima, koji svakodnevno u poslu koriste program. S tim u vezi, sa firmom ‘Optimum Consulting & Education’ sklopljen je ugovor o donaciji za obuku ukupne vrijednosti 1.123,20 КM. Troškove PDV-a će snositi pomenuta firma , te u tom kontekstu Grad Banjaluka je oslobođen svih troškova“, naveli su.

Praktično, menadžer Kresojević donirao je reklamu i procijenio je na 1.123,20 KM.

Uz „Plan sokove“, očito, nije uspješan ispitni rok.

UMJESTO ZAKLJUČKA, PITANJA

Tim za reviziju i gradonačelnik Draško Stanivuković mjesecima ne odgovaraju na pitanja novinara Žurnala.

Stanivuković je 2. februara, podnoseći krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv smijenjenog šefa Odsjeka za poslove Civilne zaštite Mladena Ćućuna, smijenjenog načelnika Komunalne policije Milenka Letića, smijenjenog direktora “Akvane” Vedrana Mitrovića i bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića izjavio:

,,U narednom periodu pod lupom će biti firme pojedinih ljudi u Skupštini grada, a koji su po raznim osnovama dobili 30 miliona KM iz budžeta grada.”

Pitanja Žurnala – koji ljudi su u pitanju, o kojim firmama je riječ, po kojim osnovama i u kojem periodu im je podijeljeno 30 miliona KM, kao i koliko novca je svaka firma dobila pojedinačno – izignorisana su.

Stanivuković nije odgovorio ni na naša pitanja u vezi sa aferom “bilboardi”, nakon što je Žurnalu u „Putevima RS“ potvrđeno da je ovo javno preduzeće nadležno za izdavanje dozvola za oglašavanje na magistralnim i regionalnim putevima, koji svakako prolaze kroz Banjaluku, i da s njima Grad nema apsolutno ništa. Tek dio bilborda o kojima je gradonačelnik govorio bili su u nadležnosti lokalne administracije. Stanivuković i Tim nisu sazvali još jednu u nizu konferencija za novinare da bi se – posuli pepelom i izvinili javnosti za obmanu.

Takođe, Žurnal nikada nije dobio ni kompletne odgovore za izdavanje građevinskih dozvola GP „Krajina“ tajkuna Borka Đurića, a po nepovoljnom ugovoru iz 2007. godine, na osnovu kojeg je Grad izgubio milione maraka. Tim za reviziju nije razmotrio raskidanje tog ugovora i pozivanje na odgovornost onih koji su gradsku kasu „olakšali“.

Prošlog ponedjeljka zamolili smo, a na osnovu javnog obećanja gradonačelnika ispred zgrade RTRS-a, da nam GU dostavi izvještaj Tima za reviziju, kao i dokumentaciju na osnovu koje je napisan, kako su rekli, dokaz o kriminalu SNSD-ovog odbornika Srđana Amidžića. Ni taj odgovor nismo dobili!

Istog dana pitali smo:

„Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u Saopštenju je navelo da su prilikom izdavanja dozvole za gradnju rejonske stanice za potrebe ‘Toplane’ na Starčevici bili regulisani imovinsko-pravni odnosi. S obzirom na to da je zemljištem, očito, prometovano nakon što je izgrađena stanica, zanima nas ko je prometovao, odnosno ko je (ime, prezime i funkcija) odgovoran za novonastali gradski problem. Po kojem osnovu i kome Grad treba da plati 2,1 milion KM?“

Ni na to pitanje nismo dobili odgovor. Umjesto odgovora od Stanivukovića smo dobili uvrede, klevete i prijetnje tužbama.

Žurnal još uvijek čeka odgovore iz Gradske uprave i istovremeno sprema tužbe protiv Stanivukovića zbog višestruko prekršenog Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, javnih prozivki našeg medija i pritiska na naše novinare.

Izvor: Žurnal