Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija traži povlačenje specijalaca Rosu i svih prištinskih trupa sa sjevera Kosova i Metohije bez uslova i povratak na pređašnje stanje, a potom da se o svemu razgovara u Briselu.

Neka nam njihovi mentori kažu hoće li ili neće da se povuku. Nema pristanka Srbije za nasilničku politiku – rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i dodao da je Srbija uvijek za dogovor.

On je istakao da je odbio prijedlog predstavnika moćnih zapadnih zemalja Kvinte za rješenje krize, navodeći da to nije bilo kompromisno rješenje, nego ponižavanje Srbije.

Vučić je rekao da Srbija traži i hitan odgovor od EU da li postoji Briselski sporazum i kada će biti formirana zajednica srpskih opština.

– Taj odgovor tražićemo u narednih mjesec dana i vidjećemo da li ćemo ga dobiti. I njihovo ćutanje će biti jasan znak da Briselski sporazum više ne postoji i da oni ne žele da se formira zajednica srpskih opština, koja je suština tog sporazuma – rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i SAD, da utiču na Prištinu da bez odlaganja ukinu bespravnu i suprotno Briselskom sporazumu presudu Srbinu Ivanu Teodosijeviću.

– Ili će ukinuti tu presudu ili smo dobro razumjeli da Pritšina ima podršku za iseljavanje Srba, srpskih porodica i domaćina sa Kosmeta i u skladu sa tim ćemo reagovat – rekao je Vučić.

On je ukazao da je to razlog i za moguću krizu, jer Priština ne samo da zabranjuje drugačije mišljenje, nego su direktno prekršili Briselski sporazum, jer je u sudskom vijeću trebalo da bude i dvoje srpskih sudija.

Takođe, dodao je on, Srbija zahtijeva da hitno budu izdane licence za snabdijevanje strujom za dvije srpske kompanije, u skladu sa Briselskim sporazumom, a u međuvremenu će pronalaziti rješenja za snabdijevanje Srba, između ostalog, osnovnim životnim namirnicama.

Vučić je rekao da su zaključci Savjeta da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju punog mira, stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za Srbe na Kosmetu, te da smatra neprimjerenim izjave iz EU o izjednačavanju krivice Beograda i Prištine za posljednje događaje na administrativnoj liniji.

– Srbija je spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali neće da prihvati rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim aktima – rekao je Vučić.

On je naveo da je juče i jutros razgovarao sa predstavnicima najmoćnijih zapadnih zemalja, Kvinte, te da je dobio prijedlog kako bi trebalo da izgleda prijedlog EU i tobožnje kompromisnom rješenju, koji je odbio, jer ne predstavlja kompromis, već unizio Srbiju.

– To je rješenje kojim bi 70 odsto što su namjeravali da rade Albanici na administrativnoj liniji zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mjera. Odbacio sam to, jer sam sit politike svršenog čina i jer tako ne možete da razgovarate sa Srbijom – naglasio je Vučić.

On je rekao da Srbija na takve kriminalne trikove Prištine neće da pristane, te ponovio da se mogu uvoditi na sili šta hoće, ali da neće dobiti za to pristanak Srbije.

Vučić je najavio da će dodatne mjere s ciljem zaštite interesa Srbije razmatrati u narednih nekoliko dana, te uputio pozdrav srpskim junacima koji su cijelu noći i dan izdržavali teror albanskih specijalaca na prelazima.

U slučaju fizičkog nasilja prema Srbima na Kosmetu, ako ne bude reagovao Kfor i NATO, Vučić je ponovio da neće biti novog progona Srba sa Kosmeta, niti novih “Oluja” i “Bljeska”.

– Nasiljem možete da učinite šta vam volja, ali da dobijete pečat Srbije – nećete. Mi tražimo da se poštuje Briselski sporazum – rekao je Vučić.

On kaže da je Savjet razmatrao situaciju na Kosmetu poslije kriminalne akcije prištinskog režima i šestog po redu upada na sjever Kosova i Metohije, uz oklopna vozila, duge cijevi i maltretiranje lokalnog stanovništva i neobavještavanje gradonačelnika četiri opštine.

Autor: SRNA/Srpskainfo