Stvarni epilog utakmice između Veleža i Borca, koja nije završena, koja je prekinuta, koja je još jednom pokazala pravo lice i naličje sporta u BiH, poraz je fudbala.

Pokazalo se da su huligani i te kako prisutni u sportu, a pokazaće se da li, konačno, postoji volja da se vinovnici niza incidenta najoštrije kazne.

Nije teško pregledati snimak s kamera (vidio ga je cijeli region) i uočiti da huligan s palicom ide prema treneru Borca, da pojedinci iz razularene mase kreću ka igračima, da je Jovo Lukić pogođen u glavu… Hoće li nadležni pronaći počinioce, hoće li ih kazniti, mogu li, žele li? Gospodo, 21. vijek je, “veliki brat” snima sve, nije teško uraditi ako to želite!

Svaki pojedinac koji je u utorak uveče kročio na travnati tepih stadiona Vrapčići, a da nije igrač ili službeno lice, protiv je fudbala i za takvo ponašanje treba da bude kažnjen. Predstavnici tužilaštva, policije, vlasti… vi ste na potezu!

Mostar nije izolovan slučaj; isti pristup treba da bude i u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Zenici, jer huligan je isti u svakom gradu. Huligan je zapalio auto nakon utakmice, napao službena lica. Da li bismo danas bili pametniji da je izgubljen (još) jedan ljudski život, da li su fudbal i igrice oko njega vrijedni toga? Treba li da nam se dogodi još jedan „Vedran Puljić“ pa da se osvijestimo?

Da postoje neregularnosti, to je evidentno. To treba reći, otvoriti oči i kazniti ih najrigoroznije, čak izopštiti iz sporta, jer im tu nije mesto. Ali protiv neregularnosti se treba boriti sistemski, a ne silom, udaranjem i ubijanjem…

U svakom zlu ima i nešto dobro. Pokazali su to fudbaleri Veleža, koji su stali u zaštitu svojih sportskih rivala. Na tome im treba čestitati i, naravno, ugledati se na njih. A ne na razularenu masu i one koji su ih instruisali.

Izvor: Srpskainfo