Uređivačka politika BN televizije nastavlja sa provokacijama i neznanjem u javnom informisanju. Ovaj put propust je više nego očigledan jer su nakon izjave direktora UKC-a Srpske Vlade Đajića u kom je potvrdio da je kiseonik, koji se koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi ispravan, napravili razliku između industrijskog i tehničkog kiseonika.

U dobroj namjeri skrećemo Vam pažnju na naslov: „Đajić: Kiseonik je dobar, ali nije rekao da li je tehnički ili industrijski“.

Tehnički ili industrijski kiseonik su jedno te isto. Region bruji o industrijskom (tehničkom) ili medicinskom kiseoniku.

U nastavku vam prenosimo razliku između ove dvije vrste kiseonika, a ne tri vrste kako je BN svojim neznanjem pokušao ukazati.

Čas hemije:

INDUSTRIJSKI ILI TEHNIČKI KISEONIK: odnosi se na kiseonik koji se koristi u industriji, obično zahtijeva čistoću koja sadrži kiseonik, drugi nemaju nikakve zahtjeve, uglavnom se koriste za zavarivanje, plinsko zavarivanje, plinsko rezanje i tako dalje. Istovremeno, industrijski kiseonik sadrži i štetne plinove poput ugljičnog monoksida i metana. Industrijski kiseonik je plin koji se koristi u industrijskoj proizvodnji i preradi proizvoda. Za zahtjeve niske kvalitete obično je potrebna kvalifikacija od 99% ili više. Tokom postupka kompresije i punjenja, u cilindar se dovodi kisela ili alkalna voda za podmazivanje, što će uzrokovati hrđanje unutrašnje stijenke, što će uzrokovati da plin u boci ima miris.

Medicinski kiseonik: se odnosi na korištenje kriogenog odvajanja za odvajanje kiseonika iz atmosfere za distribuciju kiseonika za medicinsko liječenje pacijenata. Primjenjivo na pomoćno liječenje respiratornih bolesti uzrokovanih hipoksijom (poput astme, bronhitisa, plućne srčane bolesti itd.) i bolesti srca i cerebrovaskularnog sistema (poput koronarne srčane bolesti, infarkta miokarda, cerebralnog krvarenja, cerebralnog infarkta). Može se koristiti i za brzo oslobađanje umora nakon udisanja kiseonika ili intenzivnog mentalnog i fizičkog rada. Stoga je nacionalni odjel za regulaciju lijekova uvijek uključivao medicinski kiseonik kao lijek za upravljanje i potrebna mu je dozvola za proizvodnju i rad medicinskog kiseonika.

Izvor: banjaluckeprice