U javnost su isplivala nova saznanja o sumnjivim poslovima i umješanosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka u aferu nabavke 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM. Kako se saznaje, respiratori su na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli 25. aprila prošle godine, međutim, isti se nisu mogli cariniti jer je roba dopremljena bez dozvole za uvoz koju izdaje Agencija, pa je tako Zolak da odlučio da ide mimo procedura i zakona. On je, svega dva dana kasnije (27. april), izdao dozvolu.

Nakon što je Zolak izdao dozvolu, šef carine Vehid Sadiković angažuje između 28. i 29. aprila carinike Amelu Bijedić i Admira Čoku (čiji je brat navodno inspektoru u FUP-u) koji vrše carinjenje robe. U predmetu “Respiratori” vidljivi su ovi navodi kroz potrebna dokumenta koja nisu bila predmet izuzimanja od strane Tuzilaštva BiH.

Podsjećamo, juče je u Sudu BiH nastavljeno saslušanje premijera FBiH Fadila Novalića, vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića, suspendovanog direktora FUCZ Fahrudin Solaka, te osoba iz Agencije za lijekove BiH.

Saslušan je Mladen Čančarević koji je zaposlen kao pravnik u Agenciji, te Dragana Reljić i  Strahinja Obradović.

Interventni uvoz

Prvi svjedok Mladen Čančarević, kao pravnik u Agenciji i pomoćnik direktora za pravne poslove bavio se dozvolama za interventni uvoz medicinskih sredstava te je koordinirao sa kolegama u predmetu o tome da li ispunjavaju uslove za interventni uvoz.

Za firmu “Srebrena malina” Fikreta Hodžića čuo je 23. aprila 2020. godine. Kada ga je nazvao direktor Agencije Aleksandar Zolak i rekao mu da ga je kontaktirao Miloš Stevanović, savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje koji se inetresovao za procedure za uvoz medicinskih sredstava radi uvoza respiratora za potrebe Vlade FBiH.

Medicinska oprema

Ponovo je Mladena Čančarevića kontaktirao direktor Agencije Zolak i rekao mu da ga je opet zvao Stevanović i da se hitno pristupi procesu vezano za uvoz respiratora i da oni upravo stižu.

Svjedoka je zatim, kako je ispričao pozvao Fikret Hodžić i rekao da se javlja po preporuci Stevanovića, a  kojem je rekao da se mora upisati u registar veleprometnika medicinskom opremom i dao mu upustva za upis u registar, kao i upustva za interventni uvoz.

Čančarević je takođe kazao da je razgovarao s glavnom inspektorkom Agencije za lijekove Indirom Fazlagić koja mu je rekla da ju je pozvao Hasan Ganibegović, šef kabineta Fadila Novalića, da je hitan uvoz respiratora za potrebe FBiH.

Tužilac Džermin Pašić predočio je Čančareviću njegov iskaz sa saslušanja u Tužilaštvu BiH da mu je Fazlagić kazala da je imala poziv iz Vlade FBiH i da se hitno izrade rješenja za uvoz respiratora. Čančarević je kazao da je korisnik medicinskih sredstava FCUZ koji je poslao izjavu o nabavci opreme. Firma “Srebrena malina” je nakon dostavljanja dokumentacije za četiri do pet dana upisana u registar i dobila dozvolu za interventni uvoz respiratora.

Na hitnost izdavanja dozvola, kazao je Čančarević uticala je pandemija i sve ostalo pa i činjenica da Vlada FBiH stoji iza uvoza respiratora. Odgovarajući na pitanje člana vijeća, sudije Brace Stupara, Čančarević je kazao da za Agenciju nije bilo bitno  za koje su djelatnosti registrovane firme, već da su upisane u sudski registar.

Čančaervić je takođe na pitanje predsjedavajuće vijeća sutkinje Džemile Begić, kazao da koliko zna u vrijeme pandemije se nije desilo da neko za četiri dana bude i upisan u registar i da mu je odmah izdata dozvola za interventni uvoz.

Dragana Reljić, farmaceutski inspektor u Agenciji za lijekove, kazala je da je u petak na stolu zatekla predmet na kojem je glavna inspektorica napisala “Hitno Vlada FBiH “, a radilo se ozahtjevu pravnog lica “Srebrena malina” za upis u registar veleprometnika medicinskom opremom.

Reljić je između ostalog izjavila da nikad nisu dobili fakturu koja im je bila bitna da se vidi datum kada su respiratori došli u skladište veleprometnika. Iz “Srebrene maline ” su ih obavijestili da je respiratore odmah preuzeo FUCZ i da zbog toga nisu izvršili prijem robe. Agencija je dobila su samo potvrdu od FUCZ-a da su preuzeli 80 komada respiratora.

Na insistiranje tužioca prilikom dodatnog ispitivanja,  Reljić je pojasnila da pravno lice ne može dobiti dozvolu za interventni uvoz prije nego što bude upisano u registar.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi

Na posljednjem ročištu održanom u srijedu, 29. septembra, član stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH Harun Avdagić ispričao je da ga je iz Kabineta predsjednika Vlade FBiH zvao muškarac u vezi sa dobijanjem dozvole za uvoz medicinske opreme.

Avdagić je rekao da je moguće da ga je iz Kabineta premijera FBiH zvao Hasan Ganibegović, kojeg je uputio na glavnog farmaceutskog inspektora u Agenciji Indiru Fazlagić, što je ona to i potvrdila.

Prema saznanjima u vezi ove afere, premijer Fadil Novalić je radio po uputstvima direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i ratnog zločinca Nasera Orića.

Izvor: ATV