Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak 2016. godine je nezakonito izdao privremenu dozvolu kompaniji “Messer” za promet medicinskog gasa. ATV je u posjedu dokumenta u kome se jasno vidi da Zolak, inače i kadar PDP-a, krši Zakon o lijekovima.

Prema Zakonu, direktor Agencije je trebalo da prvo dobije dozvolu entitetskog Ministarstva zdravlja, da bi Agencija mogla da izda dozvolu. Takva dozvola iz federalnog Ministarstva nije stigla. Sada Zolak tvrdi i da sam pregovara s istom kompanijom. U tome, poručuje premijer Republike Srpske, iznosi netačne tvrdnje.

“Pojavi se na društvenim mrežama izjava vašeg direktora: ‘Messer je ponudio dovoljne količine…’, pa jesi li ti portparol ‘Messera’ ili si direktor Agencije?”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“I da se, moram da kažem zbog građana Republike Srpske, netačne informacije. ‘Messer’, po našem dopisu resornog Ministarstva, koji sam dobio i kao predsjednik Vlade na sto prije sat vremena, obavještava Republiku Srpsku ‘na osnovu vašeg dopisa, broj taj i taj, od tad i tad’, a radi se o dopisu od prije dva dana, kaže da može da isporuči 60.000 kg medicinskog kiseonika sedmično zdravstvenom sistemu Republike Srpske”, kaže Višković.

Dok ne odgovara na pozive i upite medija, Aleksandar Zolak je požurio da se pohvali kako je on dogovorio posao. Kaže i da su iz njemačke firme njega zamolili da prenese informaciju.

“Naime, predstavnik kompanije ‘Messer’ me je obavijestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu pet cisterni medicinskog kiseonika sedmično, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama. Uzimajući u obzir da je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske izračunalo da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova Republike Srpske oko 120 tona, može se izvući zaključak da su potrebne količine medicinskog kiseonika obezbijeđene i dostupne”, pohvalio se  Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva

Dok direktor Agencije Aleksandar Zolak krši Zakon i iznosi netačne informacije, njegov stranački kolega i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i danas je glumio istražne organe. Opet je sazvao konferenciju za medije i mahao papirima tvrdeći da su dokaz za “ilegalne radnje”. Istovremeno, nezakoniti papiri njegovog kolege iz redova PDP-a, nisu,čini se, njegova briga.

“Zaista morate biti svjesni da sve detalje u tom pogledu ja ne mogu da poznajem, dakle bavim se ovom vrstom dokaza koje imam”, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Administrativna barijera ne smije i ne može biti prepreka za ljudski život, poruka je premijera Srpske. Kaže i da je analiza kvaliteta kiseonika posao Agencije, ali da je Vlada preuzela taj posao radi građana Republike Srpske. Agencija to nije uradila, jer, kako kaže premijer, žele svjesno da manipulišu javnošću.

Izvor: ATV