Pravobranilaštvo BiH predlaže da se iz vlasništva Republike Srpske isknjiži Šumsko gazdinstvo “Birač” iz Vlasenice. Iza dopisa Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove stoji SDS-ov Mlađen Mandić. Mandić nije sačekao ni i da se ohladi odluka Ustavnog suda BIH koja još nije stigla ni u institucije Republike Srpske.

“Ističemo da je prijedlog Pravobranioca BiH Mlađena Mandića neosnovan i nezakonit, i kao takav predstavlja još jedan pokušaj oduzimanja ustavne imovinske nadležnosti Republike Srpske”, poručeno je iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

SDS-ov kadar u telefonskom razgovoru tvrdi da ne zna šta je potpisao i da će se javiti sutra kada provjeri predmet. Šta god da je u pitanju, dopsi koji je poslao ide na štetu Republici Srpskoj.

“Ukoliko ga uporedimo sa apelacijom koju je sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske uputilo kada je osporavalo Zakon o šumama Republike Srpske argumentacija je potpuna ista. Što znači da se to pripremalo na istom mjestu. I ono što nas jako razočarava jeste da je rukovodilac Pravobranilaštva BiH ustvari kadar iz Rpeublike Srpske. Ovo se ne bi smjelo dešavati”, rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Dok Mandić tvrdi da ne zna šta je poslao, iz RUGIP-a su potvrdili da je dopis stigao. Ustavni sud BiH u septembru je donio odluku da pojedini članovi Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH. Sporne su odredbe Zakona u kojima piše Šume Republike Srpske. Ustavni sud prebacio je lopticu Parlamentarnoj skupštini BiH da donese Zakon koji će regulisati pitanje imovine.

Izvor: ATV