Nova hapšenja i pretresi u aferi “Korona ugovori”. Privedeni su direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Mladen Gajić i vlasnik firme A.R.M.S. sistemi iz Banjaluke Vladimir Vuletić. Pod lupom je i dalje nabavka medicinske opreme, a tužilaštvo istražuje i nabavku termalnih kamera.

Najprije pretresi, a zatim i privođenja – rezultat su istrage o nabavci medicinske opreme. Nezvanično, policija je privela direktora bolnice “Sveti apostol Luka” Mladena Gajića i vlasnika firme A.R.M.S. sistemi Vladimira Vuletića.

Na teret im se stavlja zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. Policijski službenici MUP-a Srpske prethodno su izvršili pretrese na više lokacija u Doboju i Banjaluci, između ostalog, kako nezvanično saznajemo, i u Institutu za javno zdravstvo, gdje su izuzeli dokumentaciju.

Epilog – Republičko javno tužilaštvo na osnovu pribavljenje dokumentacije utvrdilo je da je Institut za javno zdravstvo nezakonito nabavljao opremu.

– Prilikom nabavke termalnih kamera za mjerenje tjelesne temperature, a koju je provodio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nezakonitim radnjama je pribavljena imovinska korist na štetu budžeta Republike Srpske pravnom licu A.R.M.S. sistemi u iznosu većem od 50.000KM. Isto tako, nezakonite radnje u postupku javne nabavke primijećene su i u postupku nabavke medicinske opreme koju je takođe provodio Institut za javno zdravstvo, a kojim je pravnim licima Promeding i Travel4Fun pribavljena imovinske korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od 550.000KM – istakla je Dragica Tojagić  portparolka Republičkog javnog tužilaštva.

Kako RTRS nezvanično saznaje, predmet istrage su poslovne veze između direktora Bolnice u Doboju Mladena Gajića i direktora firme Travel4Fun Saše Markovića, koji je sredinom septembra uhapšen.

– Lice M.G. se sumnjiči da je obavljajući funkciju direktora ЈZU bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju tokom prošle godine počinio krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” sa licem S.M. (koje je u pritvoru) prilikom postupka nabavke medicinske zaštitne opreme (odijela, maski i rukavica) za potrebe bolnice u Doboju.
Lice V.V. je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”, a u vezi sa članom krivičnog djela “Pomaganje”, te da je navedena krivična djela počinio sa B.Z, tadašnjim direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (koji je u pritvoru), prilikom postupka nabavke termalnih kamera za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od firme čiji je V.V. direktor – dodala je Tojagićeva.

Saopštenjem se oglasilo rukovodstvo bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju, poručivši da su na raspolaganju organima MUP-a. Najvažnije je da institucije budu na raspolaganju Tužilaštvu i istražnim organima, kaže resorni ministar.

– Kada govorimo o bolnici Doboj važno je da nastavi funkcionisati. Zamjenik direktora je tamo, ima sva ovlašćenja direktora i tako da menadžment treba da nastavi ono što je radio do sada, a to je da pruža zdravstvenu zaštitu pacijentima. Pacijenti u okviru dobojske regije ne treba da budu zabrinuti, sve procedure i ono što se redovno radilo sada nastaviće da se radi, a ovo je proces koji će trajati u kojem će svakako javnost izvještavati Tužilaštvo i istražni organi shodno njihovim nadležnostima – naglasio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Sve navedeno predstavlja nastavak ranije pokrenute istrage tokom koje je sredinom septembra uhapšen direktor Instituta Branislav Zeljković, Saša Marković, Dragan Dubravac i Slavko Bojić.

Na pitanje da li će Tužilaštvo tražiti produžetak pritvora za Branislava Zeljkovića, iz Republičkog javnog tužilaštva ističu da u ovom trenutku ne mogu reći koje će poteze tužilac povući, podsjećajući da mjera pritvora ističe 15. oktobra.

Autor: RTRS