Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je na konferenciji za novinare da je danas na sjednici Predsjedništva bio protiv svih tačaka dnevnog reda.

– Sjednica je održana. Nisam prihvatio tačke dnevnog reda. Na sjednici Narodne skupštine Srpske odlučivaće se o tome – istakao Dodik.

Istakao da su razmatrali i izvještaj o migracijama iz februara, te smatra da je to bilo potpuno nepotrebno.

– Iznenada se pojavila tačka u ugovoru sa Islamskom zajednicom. Traže da se promijeni procedura usvajanja tog ugovora. Vjernicima jedne vjerske zajednice se daju veća prava, nego ostalima. Nisam protiv da se urade odnosi između BiH i Islamske zajednice, ali je neprihvatljivo da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovora – rekao je Dodik.

Naglasio je da su Džaferović i Komšić “objasnili” zašto su stavili novu tačku u ugovoru.

– Njihovo obrazloženje je neprihvatljivo. Oni su izgleda nakon 15 godina “otkrili” da je Islamska zajednica domicilna, a da su Srpska pravoslavna crkva i Vatikan strani subjekti. Oni hoće da kažu da su Srbi i Hrvati, pravoslavci i katolici ovdje stranci, da je jedini domicilan faktor ovdje islam. I oni su tražili da to usvoji Predsjedništvo, a ne PS BiH. To je neprihvatljivo – dodao je Dodik.

Dodik je rekao da on nema ništa protiv vjerskih običaja, ali je neprihvatljivo da se dozvoljava da muslimani napuste svoje radno mjesto i da je poslodavac dužan da im to nadoknadi.

– To bi trebalo da bude ujednačeno i da se omogući da svi vjernici imaju isti tretman. U svakom slučaju, ja sam protiv da se to stavlja na dnevni red dok se te stvari ne riješe i ne usaglasi sa vjerskim zajednicama. Ovaj prijedlog vrvi od diskriminacije – kaže Dodik.

Autor: RTRS