Nastavljaju se reagovanja na izjavu i priznanje zamjenika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je, pozvao lidere političkih stranaka širom BiH da ne podrže politiku Milorada Dodika o srpskom jedinstvu. S kim je konkretno razgovarao i koga nagovarao – nije naveo.

Dok opozicija tvrdi da takvih razgovora sa njima nije bilo, mnogi bez dileme upiru prst u one, koji su, kažu, po takvom nalogu Eskobara, slučajno ili ne, postupili u srijedu u Narodnoj skupštini, ne glasajući o pojedinim odlukama Predsjedništva BiH na koje je srpski član stavio veto.

Sve maske su pale. Јasno je šta i za koga radi opozicija u Republici Srpskoj, poručuje savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija. Kaže da su pokazali podaništvo što dokazuju riječi Eskobara, koji je pred Kongresom potvrdio da je od njih tražio da ne podrže zahtjeve za vraćanje nadležnosti i zaštitu statusa Srpske.

– Opozicija je jednom izjavom Eskobara isprofanisana u Republici Srpskoj do mjere da je potpuno potrošena kao politički faktor. Svi pokušaji opozicije da opravda ovo ponašanje ili ga demantuje su potpuno besmisleni, jer istina je kristalno jasna svakom ko ne želi da se pravi lud. Opozicija Republike Srpske na ovaj način pokazala je da je pod inostranim upravljanjem i da ne radi za interese Republike Srpske, nego za interese stranog faktora – rekao je Tegeltija.

Od nepotvrđivanja veta srpskog člana Predsjedništva u Narodnoj skupštini, pa do izjave Eskobara, sve to govori o lošem stanju politike, ocjena je profesora Drage Vukovića. Nikada se, kaže, nije desilo da zaštita entitetskog interesa ne prođe u republičkom parlamentu.

Ono što su mnogi sumnjali, potvrdio je Eskobar i učinio uslugu srpskoj javnosti, smatra politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić. Ogroman je skandal kaže da neki više slušaju ono što im dolazi iz stranih ambasada, nego narod i glasače. Dok iz SDS-a i PDP-a negiraju da su vodili takve razgovore sa strancima, Pavić kaže – jasno je da je opozicija imala veze sa zapadnim predstavnicima.

Јedno je biti protiv vladajuće stranke, a jedno protiv Republike Srpske. Američka politika jeste na štetu Republike Srpske i postepenog ukidanja i uopšte je sramotno da primate instrukcije iz inostranstva ako se bavite politikom u bilo kojoj zemlji. Eskobar je u svojoj aroganciji razotkrio lidere opozicije, kao puke marionete Stejt departmenta i drugih zapadnih ambasada.

Eskobar je pred Komitetom za spoljne poslove američkog Kongresa rekao da je lično obavio seriju telefonskih razgovora sa ovdašnjim političkim liderima, pred svoju posjetu BiH.

Autor: RTRS