Dan nakon posljednje diplomatske ofanzive evropskih i američkih zvaničnika, zatišje na uzavreloj bh. političkoj sceni. Prizivana konkretna rješenja nisu ponuđena. Samo apel da se spriječi eskalacija i započne dijalog. Već viđeno – kažu analitičari! I prethodne slične “ofanzive”, ako su i donijele uspjeh, bio je kratkog daha. A domaće “bolesti” postale su hronične.

Prije nego što su američko-evropske diplomate sletjele na sarajevski aerodrom, iz tog grada, sa jeftinim teatrom iznude odzvanjali su ratni bubnjevi. I prijetnje “zavrtanjem ruku”. Prizemno se prizivao novi materijal za Vikiliks. No, srdačna dobrodošlica nije rezultirala istim takvim ispraćajem. Nagomilani problemi opet su ostavljeni domaćim inicijativama. I zvaničnicima koji nepremostive razlike u stavovima nisu pomjerili ni za milimetar. Svojevrsni “fijasko” dvodnevnog pregovaranja za profesora pravnog fakulteta Dimitrija Ćeranića nije iznenađenje. S razlogom.

– Međunarodno javno pravo u današnjem vremenu jeste pravo jačega. Istina je da u toj oblasti oni koji su jaki mogu da igraju po svojim pravilima. Međutim, ima i nešto drugo – svako zatezanje konopca može dovesti do pucanja – smatra Ćeranić.

Najavljivana američka “teška artiljerija” u BiH i na Zapadnom Balkanu na svojevrsne prepreke je naišla i u samom Vašingtonu. Republikanci su blokirali proces imenovanja ambasadora zbog ruskog projekta “Sjeverni tok 2”. Zbog toga, i nagomilanim vlastitim problemima zaokupljenoj Evropi, prijeti duga i hladna zima. Uz to, dugogodišnji jugoslovenski diplomata Živadin Јovanović podsjeća da su odavno već izmijenjeni globalni odnosi na cijelom Balkanu. Pa i u BiH. I interesi, takođe. Donositi rješenja po narudžbi – mač je sa dvije oštrice.

– Nije Balkan prazan prostor koji čeka da dođu neki strani faktori i nose rješenja po narudžbi jedne strane. I ako neko ima žal za proteklim vremenima i proteklim metodama to je znak da je zarobljenik prošlosti – istakao je Јovanović.

A jedini i neprikosnoveni put u bolju budućnost, smatra Živanović, striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. I dijalog domaćih lidera bez bilo kakvog nametanja rješenja sa strane. I bez dijeljenja lekcija, a pogotovo sankcija. I ne može se kaže, cijeli postjugoslovenski prostor uspješno organizovati a pri tome imati različite aršine vrednovanja. Pomoć stranaca kao opciju, u Sarajevu i dalje ne odbaciju. Analitičar Srećko Latal vjeruje u nastavak “ofanzive”.

– Ipak, međunarodni zvaničnici i međunarodni uticaj, bez obzira da li oni dolazili iz Amerike i EU, Rusije, Turske i Kine mogu samo malo olakšati ili otežati, ali mislim da je postalo jasno u zadnjih par godina da niti Amerika niti EU neće nametati neka dugoročna rješenja za BiH i da naša budućnost zavisi od naših političkih predstavnika – dodao je Latal.

Dvodnevna politička bura sa epicentrom u Sarajevu, tako je postala samo još jedna neuspješna epizoda u serijalu sređivanja stanja u BiH. Od toga su, izvjesno je, koristi imali samo vlasnici restorana i smještajnih objekata. A ostatku za utjehu ostaju urušena obećanja i političke akrobacije. Prirodno stanje, reklo bi se!

Autor: RTRS