Režiser filma “Logor smrti u Karašjoku” Kjetil Palmkvist proveo je nekoliko dana u Laponiji – Karašjoku, kako bi nastavio snimanje ovog filma.

Norveški režiser je za veb-sajt Srpska istorija rekao da su koristili najsavremeniju tehniku, kako bi gledaocima najbolje predstavili stradanje srpskih logoraša u Karašjoku.

“Ekstremni uslovi i temperatura od -19 u oktobru koja u kasnijim periodu dostigne čitavih – 50 stepeni bila je jedan od neprijatelja srpskim logorašima. Takođe, u promo video možete vidjeti logor u kome su srpski logoraši bili smješteni. Veliki broj njih, skoro 70 odsto, je stradalo. Uradili smo i nekoliko intervjua sa svjedocima. Snimanje smo nastavili pričom o mami Karašjok, ženi koja se istakla pomažući srpskim logorašima”,  kaže režiser.

Branko Dimeski, producent filma, potvrdio je skori dolazak filmske ekipe koju predvodi režiser Palmkvist u Srbiju gdje nastavljaju sa snimanjem filma.

Osim intervjua sa porodicama logoraša, uradiće i intervjue sa srpskim istoričarima, a snimiće i lokacije odakle su srpski logoraši u Drugom svjetskom ratu poslati u smrt u Norvešku.

Istoričar Knut Flovik Toresen radi na istorijskom dijelu koji argumentovano prati radnju filma, a koristi se najsavremenija tehnika kojom rukovodi režiser.

Ambasada Republike Srbije u Oslu i Crkvena opština Sveti Vasilije Ostroški iz Osla, te Savez srpskih udruženja su podržale ovaj film.

Izvor: RTRS