Zgrada Gradske uprave u Prijedoru će 17. novembra sijati ljubičastom bojom i tako se uključiti u međunarodno obilježavanje dana prijevremeo rođene djece.

Čitav mjesec novembar, koji se naziva i ljubičastim mjesecom, posvećen je mrvicama i ukazivanju na ono što bi društvo moglo učiniti kako bi olakšalo njihovu životnu bitku.

Tamara Trkulja iz Prijedora je majka tri sina. Blizanci će tek da napune mjesec dana, dok je  trogodišnji Viktor prijevremeno rođena beba.

Tamara priča da je i u prvoj trudnoći nosila blizance. Sve je bilo uredu  do 27 nedjelje trudnoće. Tada su stali otkucaji srca jedne bebe. Nakon dva mjeseca provedena na Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka, Tamara je na svijet donijela Viktora. Priča da je Viktora rodila u 32. nedjelji trudnoće, a zbog svega što je prošao dok nije ugledao svjetlo dana, ovaj hrabri mališan je sam sebi dao ime.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Moj Viktor je bio 24 sata prikopčan na aparate. Devet dana je bio u inkubatoru i tri dana u toplom krevetu. Najteži momenat za mene jeste ta odvojensot i neprisutnost moje bebe u sobi. Svaka tri sata smo morali obilazi inkubator. Imali smo pola sata od kojih smo 25 minuta koristili za izmuzanje mlijeka u bočicu koje smo nosile kod inkubatora, a pet minuta smo mogle posmatrati bebu – priča ona,

Dodaje da je jedino dobro u čitavoj ovoj priči što je Viktor po rođenju bio težak dva kilograma i 200 grama, što mu je značajno olakšalo prve dane života, jer su ostale mrvice rođene kada i on imale između 700 i 900 grama.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

– Prije mjesec dana sam se porodila drugi put, teško je bilo da se drugi put odlučim za trudnoću. Nevjerovatna životna priča je da sam opet prirodno rodila blizance – priča ova ponosna majka.

U Udruženju roditelja prijevremeno rođene  djece u Republici Srpskoj “Mrvice”  kažu da se svim snagama bore da poboljšaju položaj majki i beba.  Predsjednica Skupštine ovog Udruženja Jelena Ćetković ističe da je veoma značajno što će Gradska uprava u Prijedoru sijati ljubičastom i time postati dio međunarodne akcije.

– Inače 17. novembra jedna od vodećih institucija u gradovima sija ljubičastom bojom. Dogovorili smo sa zamjenikom gradonačelnika Žarkom Kovačevićem da Gradska uprava u Prijedoru ove godine sija ljubičastom bojom. Želimo tako da malo podignemo svijest ljudima u Prijedoru i da pružimo podršku majkama koje rađaju ili su rodile prijevremenu djecu,  da se bore i da će sve biti dobro. Teško je, sotuacija je sama sa kovidom takva kakav jeste, ali moramo imati nade snage i ljubavi da se to izbori – kaže Ćetkovićeva.

Prema podacima pedijatara jedna od deset beba je prijevremeno rođena. Njihov život počinje u inkubatoru i hranjenjem na sondu. Specijalista pedijatrije Azra Pašalić poručuju da je za prve dane života mrvice najbitnija prisutnost majke i njeni dodiri. Osim majke, u prve mjesece života mrvica uključan je tim ljekara kako bi se na vrijeme otkrili mogući nedostaci.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Azra Pašalić

– Nakon što se prijevremeno rođeno dijete otpusti iz bolnice, o njemu i dalje vodi računa tim ljekara, među kojima su neurolog i fizijatar. Kada dijete bude malo veće dojenče već se mogu otkriti motorički poremećaji ukoliko ih eventualno ima. Znamo da dijete treba da drži uspravno glavicu i da sjedi sa šest mjeseci, da treba da se diže na ručice potrbuške sa tri meseca, tako da  sama majka već tada može vidjeti neke nedostatke. Prati se psihomotorni razvoj, odnosno ako se dijete ne interesuje za sredinu, ne pušta glasove, ne okreće se u pravcu nekih zvukova, onda majka treba da se javi timu ljekara koji prati dijete. Ako se sve radi kako treba dijete može dostići vršnjake do polaska u školu – navodi Pašalićeva.

Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece 17. novembra, ovaj mjesec organizovana je kampanji pod nazivom “Mi za njih”. Čitav mjeseec aktivan je telefonski broj 1415 čijim pozivom se donira jedna marka za mrvice. Udruženje “Mrvice” će 13. novembra u Banjaluci organizovati i donatorsko veče. Novac koji skupe iskoristiće za opremanje dotrajale prostorije u Banjaluci.

U planu je da u toj prostoriji majke i prijevremeno rođena djeca imaju sve što im je potrebno i da im budu dostupni stručnjaci, kao što su psiholozi ili logopedi.

Izvor: Srpskainfo