U Republici Srpskoj raste broj djece zaražene korona virusoma. Riječ je uglavnom o školskom uzrastu, a kliničke slike se razlikuju od onih blažih do teskih slučajeva.

“Imamo dosta djece. Imamo djevojčicu 13-14 godina kojoj je pola pluća propalo ta tako kažem od kovida i u teškim su stanjima. Evo imali smo nažalost slučaj da je momak 2002. godište umro od korone, nema nikakava druga oboljenja”, rekao je Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

“Kako imamo sve novije i novije varijante djeca su sve podložnija oboljevanju, a i sklonija da prenose sam kovid. Što se tiče vakcinacije protiv kovida , za sada, djeca od 12 godina pa naviše omogućean je vakcinacija. Djeca i doalze kod nas na vakcinaciju, nemamo puno, mislim 60 te dobi od12 do  15 godina”, kaže Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Slična je situacija i u Srbiji. Ljekari kažu da je sada virus zarazniji i lakše se prenosi, a djeca nisu  izuzetak. Na dječijoj klinici u Tiršovoj dvije bebe su na respiratoru i četvoro djece na kovid odjeljenju koja nisu vitalno ugrožena. U Institutu za majku i dete dvoje djece je na respiratoru, još 15-tak je na kovid odjeljenju. Srbiju je potresla vijest da je od korone umrlo dijete od 17 godina.

“Nije tako bilo prošle godine, nije tako bilo početkom voe godine. To ne znači da je virus mnogo opasniji za djecu, sad ih trenutno imamo više”, kaže Radoje Simić, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić Beograd”.

“Djeca obolijevaju više nego što su obolijevali prije i klinička slika je nešto teža nego što je bila prije.

Ružna priča kruži da i vakcinisani obolijevaju, da obolijevaju, ali nikada toliko ozbiljno. Ova djeca nisu  bila vakcinisana jer ispod 18 godina su prije započinjanja i propagacije vakcinacije tj. prijedloga da se vakcinišu djeca izanad 12 godina”, kaže Siniša Dončić, direktor Univerzitetske klinike “Tiršova”.

Ljekari kažu da su simptomi slični kod mališana kao i kod odraslih, S tim što se mališani često žale na glavobolju koju ranije nisu imali.

Izvor: ATV