Od sutra novi režim rada kako bi se djeca i zdravstveni radnici zaštitili od zaražavanja u Srbiji.

Dosad smo radili elektivni program, odnosno redovno i po planu sve programe, a i specijalističke ambulante su radile punim obimom. Od sutra smanjujemo elektivni program i intervencije koje nisu hitne, kao i one čije odlaganje neće uticati na dobar ishod liječenja. Sva hitna stanja, pacijenti s malignim oboljenjima i oni kod kojih bi odlaganje operacije moglo uticati na loš ishod liječenja, radiće se bez odlaganja.

Treći talas korone ozbiljno je uzeo maha, veliki je broj novozaraženih svakog dana u Srbiji i cilj je da smanjimo cirukalaciju kroz bolnicu kako bi se smanjila mogućnost zaražavanja zdravstvenih radnika i djece, kaže za Kurir dr Siniša Dučić, v. d. direktora Univerzitetske dječje klinike „Tiršova“.

Troje djece čeka rezultate testa na koronu.

– U ovom trenutku nema kovid pozitivne djece. Ima troje djece koja su primljena i koja čekaju rezultat testa. Svako dijete koje se primi na kliniku zbog drugih bolesti, a ima neki od znakova kovid infekcije, kao što su visoka temperatura, bol u grlu, kašalj, testira se i u najvećem broju slučajeva budu negativni i potom se smjeste na odjeljenje kome pripadaju. Polako raste broj „običnih“ virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije, ali je to uobičajeno za ovo doba godine. Srećom, gripa još nema – kaže on.

Simptomi u trećem talasu

On dodaje da nema suštinske razlike između trećeg i prethodna dva talasa korone kod djece.

– Kod pacijenata koji prolaze kroz „Tiršovu“ ne vidimo suštinsku razliku u odnosu na dva prethodna talasa. Nema neke bitne razlike ni u broju djece za koju sumnjamo ili utvrdimo da imaju kovid 19. Moram da naglasim da se pacijenti sa znacima kovid infekcije, koji zahtijevaju hospitalizaciju, upućuju u KBC „Dr Dragiša Mišović“, koji je odlukom Republičke stručne komisije za pedijatriju određen da bude ustanova za hospitalizaciju kovid pozitivne djece, a „Tiršova“ i Institut za majku i dijete su predviđeni za liječenje najtežih pacijenata koji zahtijevaju respiratornu potporu. Sada, srećom, nema djece na respiratoru. U prvom talasu je bilo nekoliko slučajeva i svi su odlično prošli! Imali smo jednog aktivnog kovid pacijenta, četiri komplikacije kovida i novorođenče pozitivne majke. Čim se žena porodila, beba koja je imala urođenu anomaliju morala je na respirator i sve se dobro završilo – ističe on.

Klinička slika

Evo kakva je klinička slika trenutno kod djece zaražene korona virusom.

– Ista kao i ranije. Srećom, kod djece se izuzetno retko javljaju teže forme kovida 19. Kovid 19 daleko rjeđe napada druge organe kod djece u poređenju s odraslima. Većina djece ima blagu sliku infekcije gornjih disajnih puteva, a to je curenje nosa, kašljucanje… Srce, bubrezi, jetra, centralni nervni sistem su rijetko zahvaćeni.

Doktor Dučić kaže da djeca pozitivna na korona virus uglavnom dobijaju simptomatskju terapiju.

– Nema kauzalne terapije, već se ublažavaju simptomi, odnosno daje se simptomatska terapija. Vitamin D3, cink i vitamin C se savjetuju kao podrška imunosistemu, slično kao kod odraslih, ali su doze prilagođene dječjem uzrastu.

Izvor: Srpskainfo