U Orlovcima kod Prijedora danas je ozvaničen početak realizacije projekta izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor- Novi Grad.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, direktor Autoputeva Dušan Topić i predstavnici kineske kompanija Šandong haj spid /Shandong Hi-Speed International/.

Višković je rekao da su danas u Orlovcima na početku istorijskog projekta početka realizacije izgradnje auto-puta, čime se stvara nova perspektiva za više od pola miliona stanovnika.

On je istakao da se otvara jedna od najvećih poslijeratnih investicija na ovom prostoru, vrijedna više od 600 miliona KM.

– Duboko sam uvjeren da će naš kineski partner izvesti radove u predviđenom roku od tri godine i da ćemo krajem 2024. godine biti u prilici da kažemo da su Banjaluka i Prijedor povezani modernim auto-putem – rekao je premijer Srpske.

Dodao je da se istovremeno privode pripreme za izgradnju novih kilometara auto-puta na koridoru 5C koji prolazi kroz Republiku Srpsku, ukazavši na pripreme na još jedan istorijski poduhvat povezivanje Banjaluke i Beograda auto-putem.

Premijer je istakao da će Republika Srpska zajedno sa prijateljima iz Kine po istom ovom principu pregovarati i dogovarati nove projekte širom Republike Srpske.

Direktor Autoputeva Republike Srpske rekao je da izgradnja ovog auto-puta donosi napredak u svakom pogledu, da se otvaraju se nove šanse za investicije, nova radna mjesta i rast standarda i mogućnosti.

– Treba naglasiti i značaj poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju jer svi znamo da je postojeći put između Prijedora i Banjaluke veoma opterećen i tokom prethodnih godina imali smo veliki broj teških saobraćajnih nezgoda – rekao je Topić.

On je naglasio da je ovo prvi projekat koji se potpisuje i realizuje sa kineskim partnerom u oblasti izgradnje auto-puteva u Srpskoj.

Direktor kineske kompanije Meng Јan rekao je da će uspješna realizacija projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor biti još jedno svjedočanstvo prijateljske saradnje Kine, Republike Srpske i BiH.

– Vlade dvije zemalje vrijedno su radile na tome da ovaj put bude uvršten tri puta na spisak dostignuća samita lidra Kine zemalja Centrale i Istočne Evrope – istakao je on.

Auto-put Banjaluka-Prijedor biće dug 40,7 kilometara, a vrijednost projekta je 297 miliona evra. Riječ je o početku izgradnje prve faze auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Iz Autoputeva Republike Srpske naveli su da će auto-put Banjaluka-Prijedor, kao sastavni dio mreže auto-puteva i brzih puteva u Republici Srpskoj, biti izgrađen na osnovu koncesionog sporazuma koji je Vlada Srpske postigla sa kineskom kompanijom Šandong haj spid.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije za RTRS da je gradnja ovog auto-puta veoma važna investicija za Potkozarje, ali i za čitavu Republiku Srpsku.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je prikupljena sva potrebna dokumentacija za gradnju ovog puta.

Autor: RTRS