Iz pravca Prijedora prema Banjaluci do sada je izgrađeno šest kilometara auto-puta i urađene su studije izvodljivosti za dionicu auto-puta Prijedor- Novi Grad i brzi put Prijedor-Kozarska Dubica, saopšteno je iz Gradske uprave Prijedor nakon sastanka gradonačelnika Slobodana Јavora sa predstavnicima koncesionara “Šandung haj-spid – Čajna Šandung internešnel”.

Kineski investitori zahvalili su danas Јavoru za dosadašnju podršku na realizaciji ovog projekta, a gradonačelniik Prijedora je naglasio da je ovo jedan od najvažnijih projekata u posljednjih 30-40 godina koji se implementira na području grada.

– Za našu lokalnu zajednicu ovo je strateški projekat koji će modernim saobraćajnicama povezati Prijedor sa zemljama regiona i EU –  rekao je Јavor i dodao da to otvara dodatne mogućnosti za investiranje u izvozno orijentisanu privredu.

Ugovorom o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka–Prijedor definisano je da će taj auto-put biti dužine 42,2 kilometara, profila sa po tri saobraćajne trake po smjeru i razdijelnim pojasom između.

Prema glavnom projektu, očekuje se izgradnja 11 mostova, sedam vijadukta, 25 nadvožnjaka, šest podvožnjaka, tri petlje, 10 potpornih zidova, tri naplatne stanice, te centar za održavanje i kontrolu saobraćaja i odmorište.

Autor: RTRS