U Pozorištu Prijedor u ponedjeljak u 19 sati biće organizovano „Grčko veče“  kojem će prisustvovati i ambasador Grče u Bosni i Hercegovini  Dimitrios Papandreu.

Ova posjeta organizovana je prvenstveno zbog druženje sa djecom koja su nakon prošlog rata boravila u Grčkoj ili su imala pomoć iz ove zemlje.

Inicijator ovog trodnevnog programa je Nebojša Savanović, koji je kao dijete poginulog borca u Grčkoj završio drugi razred osnovne škole.

– Događaj je planiran u tri dana, 14. novembra Grčki ambasador dolazi u Prijedor, za 15. smo organizovali „Grčko veče“ u 19 časova u Pozorištu Prijedor, gdje će biti pozvana sva djeca koja su imala veze sa Grčkom i njihovi roditelji, koji budu imali želju i volju da dođu -rekao je Savanović.

On je dodao da je planirano da djeca koja su boravila u Grčkoj nakon završenog programa u Pozoruštu, prisustvuju jednočasovnom druženju sa grčkim ambasadorom.

– U utorak je planiran prijem kod zamjenika gradonačelnika i da se razgovara o bitnim temama u vezi sa  grčko-srpskim bratstvom, odnosno prijateljstvom koje je u naznaci za formiranje. U planu je i pokretanje učenja grčkog jezika od strane Grčke ambasade na ovom prostoru i niz drugih aktivnosti koje će uslijediti nakon tog sastanka – poručio je Savanović.

On je naveo da je nakon prošlog rata bivši direktor Osnovne škole „Desanaka Maksimović“ Milenko Vučkovac pokrenuo posjetu djece poginulih boarca, ali i socijalno ugroženih porodica Grčkoj.

Djeca su u boravila između osam i devet mjeseci kod grčkih porodica i uspostavila prijateljstva koja i danas traju.

Izvor: Srpskainfo