Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da bi posebna sjednica Parlamenta Srpske o povlačenju ranije datih saglasnosti mogla da bude održana naredne sedmice.

Kovačević je naveo da će na sjednici biti donsene sve potrebne odluke, te da će se pred poslanicima naći informacija o prenosu nadležnosti gdje će biti taksativno navedeno na koji način je vršen prenos nadležnosti, te informacije o prenosu nadležnosti u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti i fiskalnih politika.

– Automatski će biti povučene tri saglasnosti koje je Republika Srpska dala pod strašnim međunarodnim pritiskom – za Oružane snage BiH, pravosuđe i Upravu za indirektono oporezivanje – rekao je on.

Kovačević je poručio da se Republika Srpska bori za poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, da se zalaže za mir i stabilnost te ekonomski napredak, ali da je to u ovakvoj BiH trenutno nemoguće.

On je ponovio da je stav Republike Srpske o Kristijanu Šmitu jasan, a to je da u BiH ne postoji visoki predstavnik. Dodaje da ne postoje ni bonska ovlaštenja, jer su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

Podsjetio je da je Savjet bezbjednosti UN jedini relevantan da imenuje visokog predstavnika BiH u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, nakon što se strane potpisnice usaglase i to bude potvrđeno rezolucijom, što se u slučaju imenovanja Šmita nije desilo.

Činjenica da Šmitu nije bilo omogućeno da se obrati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o BiH i podnese izvještaj o BiH, kaže Kovačević, samo je potvrdila da on nije visoki predstavnik.

Kovačević poručuje da su neutemeljene priče određenih ljudi iz Sarajeva, ali i Republike Srpske, o tome da su vlast Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izolovali Republiku.

– Onda vidimo da se Dodik, kao srpski član Predsjedništva BiH, u deset dana susretne sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, da mađarski premijer Viktor Orban sa delegacijom dođe u Banjaluku, da poslije toga Dodik posjeti Ljubljanu i razgovara sa premijerom Јanezom Јanšom, zatim sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Gabrijelom Eskobarom, te dan poslije ode u Tursku gdje je razgovarao sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom – naveo je Kovačević.

On je istakao da je to najbolji argument protiv priča o izolovanosti Republike Srpske.

– Republika Srpska ni u kom slismu nije izolovana, rukovodstvo Srpske je poštovano i cijenjeno i u regionu i šire i što je najbitnije, glas Republike Srpske se čuje. Ne možete očekivati da na svakom sastanku razumiju i budu saglasni sa vašim političkim stavovima, ali je jako bitno da se ti stavovi čuju i da je jasno da se problemi rješevaju na konstruktivan način, a to je dijalogom – rekao je Kovačević.

On je istakao da je Dodik aktere pomenutih susreta upoznao sa pozicijom i politikom Republike Srpske, sa činjenicom da neko 26 godina pokušava konstantno da ponižava Srpsku i da joj oduzima nadležnosti, da međunarodnim nasiljem mijenja ustavnu strukturu BiH i ustavnu pozciju Republike Srpske, te da je Srpska odlučila da to više ne toleriše i vrati ono što joj pripada.

Autor: RTRS