Vlada Republike Srpske intezivno radi na pripremama zakona za vraćanje nadležnosti. Materijali su dostavljeni Narodnoj skupštini. Iz opozicije oprečni stavovi. Dok institucije Republike Srpske pripremaju teren za vraćanje ili pod pritiskom visokog predstavnika oduzetih ustavnih nadležnosti, političko Sarajevo ne pomišlja ni na bilo kakav dogovor. Igra na kartu razjedinjavanja Srba i nadu polaže u opozciju u Srpskoj.

Za vraćanje onoga što pripada Srpskoj za opozicionare nije parlament Srpske, nego BiH i dogovor sa SDA i HDZ-om BiH. I sada neće onako kako oni hoće. Prvo su rekli da neće podržati ništa što, kako oni kažu,  Srpsku vodi u sukob. A sada im se žuri, pa SNSD i njihove partnere kritikuju što još nema datuma za posebnu sjednicu.

Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekla je za ATV da će se na posebnoj sjednici naći pet tačaka, uopštena Informacija za prenos nadležnosti, Informacija o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane i bezbjednosti, iz oblasti indirektnih poreza, Informacija o prenosu nadležnosti u okviru pravosuđa i Deklaracija o ustavnim principima.

Što se tiče izjava opozicije da sjednice neće ni biti, Šolaja kaže da su takve izjave neodgovorne i u domenu špekulacija.  Ona je podsjetila na posljednju posebnu sjednicu o preglasavanju srpskog člana Predsjedništva BiH, poslanici opozicije su, kako kaže, pobjegli sa glasanja.

„Skretali su temu na neke potpuno nevažne stvari za tu sjednicu i kad je trebalo da se izjasnimo o tome kakav je stav Skupštine vezano za preglasavanje člana Predsjedništva iz Srpske, oni su izostali sa glasanja. Podsjetiću da su kolege iz opozicjie pobjegle i sa sjednice gdje smo se izjašnjavali o vojonj neutralnosti Republike Srpske“, podsjeća Šolaja.

Ona kaže da je u posljednje dvije godine održano dosta posebnih sjednica, na uštrb redovnih.

Rekla je da su materijali za ovu posebnu sjednicu veoma obimni.

„Ova Narodna skupština donijela je zaključak kojim je zadužila predsjednicu Srpske da formira jedan tim koji će voditi dijalog sa predstavnicima političkih partija iz FBiH u smislu rješavanja problema sa kojima se BiH susreće. Nije bilo pozitivnog odgovora na taj poziv za dijalog, ni do dan danas ga nema od strane političkih partija iz FBiH. Na posljednjoj posebnoj sjednici nije bilo raspoloženja da otvoreno razgovaramo, da iznesemo svoje mišljenje i stavove i da ne dozvolimo da najvažniji mehanizam koji Republika Srpska zanemaren“, rekla je Šolaja.

Kompletno gostovanje Šolaje u Temi dana ATV-a pogledajte u video prilogu.

Izvor: ATV